VOJNO STANJE U SIRIJI OD 8.-15. SRPNJA 2017. G

Vojno stanje na sirijskom i iračkom terenu na dan 14. srpnja:

Karta: southfront.org

Pregled prošlotjednog vojnog stanja u Siriji najbolje je započeti informacijama od 11. srpnja, kada je čitav niz terenskih zapovjednika „Islamske države“ priznao pogibiju osnivača i „kalife“ „Islamske države“ Abu Bakr al-Bagdadija, o čemu su već ranije, kao o mogućem, izvješćivali ruski i iranski vojni krugovi. Međutim, 14. srpnja šef američkog Pentagona, general James Mattis, izjavio je kako on još uvjek nema službene potvrde o likvidaciji Al-Bagdadija. Danas su nešto slično izvjestili i obavještajni izvori iračkih Kurda.

Još jedan događaj od prošlog tjedna privlači pozornost analitičara, a riječ je o jačanju oružanih sukoba na sjeveru regije Latakija, gdje su Rusija i Turska ne tako davno proglasile primirje između sirijskih postrojbi i tamošnjih proturskih oporbenih snaga. Obnova sukoba možda je signal kako između ruskih i turskih odnosa po pitanju Sirije ipak nije sve tako jednostavno.

Prema izvješću Koordinacijskog središta u Bagdadu, u kojem se nalaze vojni predstavnici Iraka, Irana, Rusije i Sirije, 10. srpnja ruski zrakoplovi izvršili su desetke napada na džihadističke ciljeve „Islamske države“ u sirijskoj istočnoj regiji Deir ez-Zour, usljed čega je likvidirano nekoliko važnih terenskih zapovjednika te t.o. Napadi ruskih zrakoplova u toj zoni nastavljeni su i slijedećih dana, što jasno ukazuje na njihovo jačanje vojnih aktivnosti na istoku Sirije s ciljem slabljenja pritiska džihadista na dva opkoljena garnizona sirijske vojske u južnim dijelovima grada Deir ez-Zoura i obližnjoj zrakoplovnoj bazi sirijske vojske, koji već godinama odbijaju napade ISIL-ovih snaga. Ovdje treba nadodati, kako su u toj zoni prošli tjedan djelovali i sirijski vojni zrakoplovi, koji su u zajedničkom napadu s ruskim zračnim snagama 13.7. uništili veliko skladište „IS“ u predgrađu Deir ez-Zoura. Zrakoplovi sirijskih oružanih snaga su 11. srpnja izveli veliki zračni napad na auto-kolonu „Islamske države“ koja se iz Rakke uputila u smjeru Deir ez-Zoura.





Islamisti iz organizacije „Snage Ahmada al-Abdo“ objavili su 11.7. kako su u južnoj regiji Al-Suweida oborili sirijski vojni zrakoplov.

Borbe protiv džihadista vođene su u nizu sirijskih regija. 12.7. na sjeveru regije Aleppo, proturske sirijske oporbene snage napale su položaje kurdskih postrojbi u selu Sheik Isa ali je napad bio odbijen. Arapski mediji priopćili su kako je 13.7. na sjever regije Aleppo došla ruska vojna delegacija, koja je od zapovjednika kurdskih  snaga tražila izvlačenje njihovih postrojbi iz pet gradova u zoni Afrina, kako ne bi provocirali tursku vojsku s druge strane sirijsko-turske granice. Neovisno o tome, 15. srpnja obnovljeni su sukobi u toj zoni, kada je ubijeno nekoliko boraca proturskih sirijskih oporbenih snaga.

U rgiji Damask, u Istočnoj Guti, 9. i 10.7. vladine snage su nastavile bojeve akcije protiv islamista iz t.o. organizacije „Tahrir ash- Sham“ za zone Ain Terma i Jobar. Do 15. srpnja pripadnici 105. brigade Republikanske garde sirijske vojske ovladali su lokalnom tržnicom i okolnim zgradama Ain Terma.





Ovdje treba napomenuti kako je 15.7. u Istočnoj Guti došlo do međusobnog oružanog obračuna islamističkih snaga, kada su borci „Tahrir ash-Shama“ napali položaje „Jeish al-Islama“ i „Ahrar ash-Shama“, prigodom čega je poginulo više desetaka boraca.

U regiji Rakka na sjevero-istoku zemlje nastavljena je operacija oslobađanja istoimenog grada od strane pretežito kurdskih postrojbi unutar „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDF), uz potporu zrakoplopvstva međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om. Te su snage 11.7. oslobodile selo Al-Akerish istočno od grada, u kojem se nalazio centar za obuku „Islamske države“ po nazivu „Osama bin Laden“. Istog dana zapovjedništvo SDF-a je priopćilo o pogibiji dvojce Amerikanaca i jednog Britanca koji su se kao dragovoljci borili u redovima SDF-a. Do 14.7. SDF je uspio ovladati istočnim kvartom Rakke po imenu Batani, nakon čega su počeli napad na susjedni kvart Rmeila.

9.7., na istoku regije Homs, sirijska vojska je izbila na liniju 10 kilometara udaljenu od posljednjeg uporišta „Islamske države“ na putu prema regiji Deir ez-Zour. U borbama i neuspješnom pokušaju ISIL-ovog protunapada, poginulo je 25 džihadista. U toj zoni vladine snage su 11.7. uspostavile puni nadzor nad plinskim nalazištem Al-Heil.

9.7. na jugu regije Hama vladine snage su odbile napad t.o. „Tahrir ash-Sham“ u zoni termoelektrane Az-Zara.

Na istoku te regije je 13. srpnja primjećen dolazak ruskih vojnika iz Snaga za specijalne operacije. Oni djeluju u redovima sirijskih postrojbi, poglavito u akcijama taktičkog izviđanja, a koriste snajpere i protutenkovske sustave. Već 15. srpnja, u postrojbama sirijske vojske na istoku regije Hama primjećeno je rusko topničko oruđe M-46 kalibra 130mm. Ono može djelovati na ciljeve udaljene  do 45 kilometara.

9.7. u regiji Al-Kuneitra vladine snage napale su položaje organizacije „Tahrir ash-Sham“ i izbacili ih iz zone „Crvena villa“ pokraj grada Al-Samdania i „Villa al-Mohtar“ kraj grada Al-Samdania al-Sharki.

U regiji Suwaida sirijska vojska je 11. srpnja od islamističkih boraca oslobodila 300 kvadratnih kilometara teritorija s nizom naseljenih mjesta. Iz priopćenja sirijskih medija nije vidljivo protiv koje oružane grupacije su ostvarene te pobjede, kao ni to, je li taj rezultat postignut prije ili nakon stupanja na snagu američko-ruskog sporazuma o osnivanju zone deeskalacije u toj regiji. Naravno, sporazum i uspostave zona deeskalacije se ne odnose na terorističke organizacije i nastavak napada na njih i dalje ostaje na snazi.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like