Vojno stanje u Siriji od 5.-12. kolovoza 2017. g.

Nastavljamo s tjednim prikazom vojnog stanja u Siriji:

Jedna od važnijih vijesti vojnog karaktera je ona, da su zračne snage (helikopteri) Sirije i Rusije od 9. kolovoza počele s korištenjem zračne luke „Jirah“ na istoku regije Aleppo. Odande se izvode letovi za vojne operacije koje se vode na sjeveru regije Hama i u regiji Rakka.

Na sjeveru regije Aleppo, 10.8. su vođene borbe između kurdskih postrojbi iz „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDF) i proturskih oružanih organizacija, oko sela Tal Jijan i Tal Mazik.

Sjeverno od grada Aleppa, oko farmi Al-Malak, 12.8. je odbijen napad boraca „Tahrir ash-Sham“ (preimenovana „Jabhat al-Nusra“) na položaje sirijske vojske.

U regiji Damask, u Istočnoj Guti, 6.8. vladine snage su napale položaje „Tahrir ash-Shama“ u zonama Ain Terma i Jobar. U ovoj zadnjoj, sirijska vojska je uspostavila nadzor nad nizom zgrada istočno od trga Al-Manasher. Dva dana kasnije, u tim su zonama vladine postrojbe ovladale s nekoliko dodatnih ključnih zgrada. Napominjemo, početkom kolovoza, temeljem sporazuma ruske vojske i oporbenih snaga u egipatskom glavnom gradu Kairu,  u Istočnoj Guti je uspostavljena zona deeskalacije između sirijske vojske i pobunjeničkih snaga iz tzv. umjerene oporbe. Međutim, primirje u toj zoni (i drugim zonama deeskalacije na sirijskom tlu) ne odnosi se na borbe protiv „Islamske države“ i „Jabhat al-Nusre“ (u svim svojim inačicama).

7. kolovoza, u središnjem dijelu Istočne Gute vođene su borbe između, s jedne strane boraca „Tahrir ash-Shama“, a s druge, boraca organizacija „Failah al-Rahman“ i „Ahrar ash-Sham“ za naselja Arbin i Modira. Tri dana kasnije „Failah al-Rahman“ izbacio je džihadiste iz Modira.





9. kolovoza u regiji Damask primjećeno je korištenje novih ruskih ručnih protuzračnih sustava „Verba“ protiv bespilotnih letjelica kojima se služe džihadističke snage.

Što se tiče regije Homs, nastavljene su borbe na njezinom istoku između sirijske vojske i boraca „Islamske države“. 7.8. vladini vojnici su uspostavili nadzor nad selom Manuh, a slijedećeg dana jurišom su zauzeli i sela Al-Qum i At-Tayiba, sjeverno od grada Al-Sukhnah. Na istoku te regije vode se velike borbe, budući da se ovladavanjem spomenutim gradom sirijskoj vojsci pruža mogućnost za prebacivanje borbi u susjednu istočnu regiju Deir es-Zour i napredovanje prema istoimenom administrativnom središtu koje je u okruženju ISIL-a još od 2014. godine. Tako je 10.8. u zoni Humeimi odbijen veliki napad ISIL-ovih boraca na položaje vladinih snaga, a prema sirijskim i ruskim izvorima pritom je poginulo čak 80 džihadista. Identičan napad odbijen je i narednog dana, a što samo potvrđuje kako ISIL još uvjek na pojedinim dijelovima bojišta ima itekako respektabilne snage, o čemu svjedoči i činjenica da kurdske postrojbe iz SDF-a još uvjek nisu u potpunosti ovladale gradom Rakkom u susjednoj regiji, iako su operaciju njegovog oslobađanja počele još u rano proljeće i usprkos velikoj pomoći zračnih snaga međunarodne koalicije, prije svih SAD-a.

U regiji Rakka također je u tijeku i uspješna ofanzivna operacija sirijske vojske i provladinih snaga južno od grada Rakke. One su 6. kolovoza došle na svega 4 kilometra od grada Maadan, posljednjeg uporišta ISIL-a u okolici Rakke. Tom su prilikom oslobođena naselja Al-Hardan, Salem al-Hamd, Al-Atshana, Makla Qabira, Makla Sagira i Al-Damaa.





Sirijska vojska je 9. kolovoza došla na svega 2 kilometra od Maadana, oslobodivši sela Al-Hamisha, Al-Jaber i Al-Hamisa.

Karta: southfront.org

„Islamska država“ je 12. kolovoza na jugo-istok regije Rakka prebacila valika pojačanja s ciljem ne dopuštanja pada grada Maadana u ruke sirijske vojske, te su već počeli protunapade na položaje vladinih snaga.

U noći, 12.8., sirijska vojska, njezine elitne postrojbe Tigrovi, izvršila je taktički desant helikopterima u pozadinu snaga „IS“ u regiji Rakka, na granici s regijom Homs, južno od grada Al-Qadir. Akciji je prethodila topnička priprema i napad višecjevnim bacačima raketa sirijske vojske, kao i napadi ruskih helikoptera Ka-52. U zajedničkoj vojnoj akciji s fronte i iz pozadine, vojska se probila 21 kilometar u dubinu ISIL-ovog teritorija, uspostavivši nadzor nad zonom Khirbet Makman i gradom Al-Qadir, ovladavši s oko 60 km2 teritorija.

U uspostavljenoj zoni deeskalacije na sjeveru regije Latakija došlo je do kršenja prekida vatre. Tamo su proturske snage 6. kolovoza napale postrojbe sirijske vojske u zoni grada Atira.

U regiji Idlib, svojevrsnom koncentratu radikalnih islamističkih organizacija u Siriji, već se duže vrijeme vode borbe između prosaudijske organizacije „Tahrir ash-Sham“ (bivša „Al-Nusra“) i proturske organizacije „Ahrar ash-Sham“ za dominaciju nad tom regijom i istoimenim administrativnim središtem. U tom smislu puno veće uspjehe postiže „Tahrir ash-Sham“ kojem se pridružila i većina boraca iz spomenute proturske organizacije, čime se umanjuje i turski utjecaj u toj, po  interese Ankare posebno osjetljivoj sirijskoj regiji. Od prošlotjednih zbivanja u Idlibu izdvojili smo ipak napad na grupu osoba iz sastava „bijelih kaciga“, izvršen 12. kolovoza, pričemu je poginulo 7 aktivista, a napadači nisu identificirani. Ta je humanitarna organizacija i inače vrlo kontroverzna jer djeluje isključivo na teritoriju Sirije koji je pod nadzorom oporbenih snaga. Osim toga financirana je od strane vlada Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Nizozemske i Japana, pa vlada u Damasku njezina izvješća smatra potpuno irelevantnim i pristranim, što se najviše manifestiralo prilikom operacija oslobađanja grada Aleppa u prosincu prošle godine.

Na sjevero-istoku regije Idlib, 9. kolovoza vodile su se borbe između grupacija Slobodne sirijske vojske (FSA) i „Failah ash-Sham“, u zoni sela Tal al-Hazar.

Na jugo-istoku regije Al-Sweida sirijska vojska je 8. kolovoza od ISIL-ovih snaga oslobodila zone Tal Asadi, Tal Jarin, Tal al-Riyahin i Baar al-Sabuni. U toj su regiji 11.8. vladine snage izvršile protunapad na islamiste uz svu granicu s Jordanom.

Na jugu regije Deraa, 11. kolovoza je terorist-samoubojica aktivirao eksploziv tijekom sastanka terenskih zapovjednika organizacije „Jaish al-Islam“, usljed čega je poginulo 25 osoba, a još ih je 50-ak ranjeno.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like