VOJNO STANJE U SIRIJI OD 30. TRAVNJA DO 7. SVIBNJA

Vojno stanje u Siriji prošloga tjedna karakteriziralo je daljnje povećavanje broja narušavanja primirja, u odnosu na prethodni tjedan za 20 posto (službeni ruski izvori).
Inozemni mediji i rusko MO izvješćivali su i o djelovanju ruskog zrakoplovstva po položajima terorističke organizacije „Jabhat al-Nusra“ u regijama, Aleppo, Homs i Latakija. Iz svoje baze „Hmeimim“, pokraj Latakije, Rusi su izvršili 87 bojevih letova na ciljeve u središnjoj regiji Rakka i istočnoj regiji Deir ez-Zour. Inače, ruska operativna zračna grupa smanjena je na 30 letjelica.
U suglasnosti s Damaskom, Moskva i Washington objavili su od ponoći 30. travnja 72-satno primirje na sjeveru regije Latakija, kao i u zoni Istočna Guta, u regiji Damask. Primirje se nije odnosilo na regiju Aleppo i, naravno, na postrojbe terorističkih organizacija „Jabhat al-Nusra“ i „Islamska država“ („IS“).
Zapovjednik ruske inžinjerijske vojske general-bojnik Jurij Stavicki, izjavio je 5. svibnja, kako su njihove inžinjerijske postrojbe u Palmiri (arap. Tadmor) u potpunosti izvršile zadaću razminiranja tog drevnog sirijskog grada, te se u nadolazeće vrijeme očekuje njihov povratak u Rusiju.
Vojna djelovanja po pojedinim regijama:
3. svibnja na istoku regije Homs djelovanjem zračnih snaga uništena je velika auto-kolona s borcima ISIL-a i teretom. Što se tiče samih bojevih djelovanja na terenu, njihov epicentar i dalje je bio u regiji Aleppo, gdje su borbe vođene u nekoliko smjerova.
Na jugo-istoku regije 2. svibnja sirijska vojska napala je položaje „IS“ pokraj grada Hanasera.
Na istoku regije helikopteri sirijskih oružanih snaga su 3. svibnja blokirali promet na jedinoj prometnici koja omogućuje opskrbu džihadista koji pod nadzorom drže istočni dio grada Aleppa. Vladine snage su toga dana, uz potporu ruskih zračnih snaga i topništva, odbacile napad boraca „Jabhat al-Nusra“ na svoje položaje u zapadnom dijelu grada (kvartovi Al-Haledia i Az-Zahra). Napad je vršen iz pet smjerova, pričemu je poginulo najmanje 35 islamista.
3.travnja borci „Al-Nusre“ ispalili su 60 granata po kvartovima Aleppa koji su pod nadzorom vladinih snaga, pričemu je poginulo 10 civila.
Krajem dana 4.travnja zapovjedništvo sirijske vojske izjavilo je o svojoj spremnosti na uspostavu 48-satnog primirja u Aleppu, a koje bi počelo 5.svibnja i ne bi se odnosilo na terorističke organizacije „IS“ i „Al-Nusra“, ni na teritorij pod njihovim nadzorom. Krajem 6.svibnja primirje je produljeno na još 72 sata, a svo to vrijeme trajale su borbe s postrojbama dviju navedenih terorističkih organizacija.
5.svibnja džihadisti „IS“ pokušali su blokirati Aleppo s juga, napavši gradove Han Tuman, Al-Halidia i Al-Hamra. Do sljedećeg dana oni su zauzeli Han Tuman ali su pritom imali velike gubitke od čak 70 mrtvih boraca, među kojima i dva poznata zapovjednika grupacije „Ahrar ash-Sham“.
5.svibnja vodile su se borbe i za sjevero-zapadni kvart Aleppa Az-Zahru.
Izdvojena fronta formirala se i na krajnjem sjeveru regije, gdje se postrojbama ISIL-a suprostavlja niz pro-turskih oružanih grupacija. 1.svibnja borci organizacija „Failak as-Sultan Murad“ i „Failah ash-Sham“ potisnuli su džihadiste „IS“ iz taktički važnog grada Al-Ahmadija u blizini turske granice.
6.svibnja, nakon teških borbi između ISIL-a i „Slobodne sirijske vojske“, potonja je bila primorana napustiti selo Kara Kubri.
Na zapadu regije Deir ez-Zour sirijska vojska je 2.svibnja, u borbama protiv „IS“ značajno napredovala u smjeru grada Al-Makaber. Istog dana sirijska vojska odbila je i već gotovo redovite napade ISIL-a na tamošnju zrakoplovnu bazu.
U samom administrativnom središtu Deir ez-Zouru, 3.svibnja ISIL-ovi borci su privremeno zauzeli kvart Ash-Shinaa ali su vrlo brzo u protunapadu vladinih snaga odtuda izbačeni, pričemu je poginulo 20-ak džihadista. Informacija o žrtvama na strani vladinih snaga nema.
1.svibnja, na sjeveru regije Hama vladine su snage u iznenadnom napadu zauzele utvrđeni kamp „Jabhat al-Nusre“ i „Jund al-Aksa“ blizu grada Maan i sela Atshan. U napadu je ubijeno 20 džihadista.
U regiji Damask, u Istočnoj Guti, neovisno o proglašenom primirju između vladinih snaga i umjerenjaka, 3.svibnja vodile su se velike borbe između postrojbi „Failak ar-Rahman“ (bliskih „Jabhat al-Nusri“) i postrojbi „Jeish al-islam“. Prve su napadale, a druge su se branile, pričemu je s obje strane poginulo oko 70 boraca. Poginulo je i 10 civila. Borbe su rezultirale predajom oko 400 boraca „Jeish al-islama“ svojim protivnicima. Pritom treba napomenuti, kako je čelnik „Jeish al-islama“ Muhammed Allush predvodio delegaciju oporbenjaka na Ženevskim pregovorima o mirnom riješenju sirijskog sukoba, održanih od 13.-27.travnja ove godine.
U regiji Homs, sjeverno od Tadmora (Palmire), sirijska vojska uspostavila je nadzor nad ključnim uzvisinama Zalfa i Antar, a 1.svibnja je, uz potporu ruskih helikoptera, otpočela boj za uzvisinu Marbet al-Hasan sjeverno od planine Antar.
Na istoku te regije, od 1.-2.svibnja trajao je napad vladinih snaga uz autocestu Palmira – Deir ez-Zour. Sirijski vojni izvori izvjestili su o uništenih čak 175 boraca ISIL-a, a već 4.svibnja, uz pomoć ruskih helikoptera, odbijen je protunapad postrojbi „Islamske države“, pričemu je poginulo još 170 džihadista.
5. i 6. svibnja, nakon dovlačenja dodatnih snaga sirijske vojske na sjevero-istok regije Homs, vladinim snagama uspjelo je uspostaviti nadzor nad uzvisinama koje okružuju lokaciju naftnih bušotina Ash-Shaar, potisnuvši od tamo snage „Islamske države“. U borbama su sudjelovali i sirijski i ruski zrakoplovi, koji su samo tijekom 5.svibnja izvršili 25 bojevih naleta na tamošnje islamističke položaje.
Na krajnjem jugu zemlje, u regiji Deraa, 2.svibnja vodile su se žestoke borbe između vladinih snaga i postrojbi „Jabhat al-Nusra“ za južne i središnje dijelove istoimenog grada – središta te regije.
3. svibnja rukovoditelj Organizacije za zabranu kemijskog oružja, Turčin Ahmet Uzumchu, upozorio je na postojanje signala koji upućuju na mogućnost „Islamske države“ da proizvede kemijsko oružje u Siriji i Iraku. On je izjavio: „Islamska država“ ima tehnologiju i odgovarajući pristup k nužnim supstancama za proizvodnju kemijskog oružja.“
Istodobno, „Islamska država“ je rasprostranila video-uradak o svom formiranju u Siriji „vojske napuštenih“, koju čine maloljetnici čiji su roditelji stradali u ratu „pod udarom inozemnih sila“. Ukoliko se odstrani propagandni element, može se zaključiti kako ISIL priprema terorističke napade izvan sirijskog teritorija upravo iskorištavanjem djece, kojoj je lakše proći sve vrste provjera kojima se podvrgavaju odrasle osobe pri ulasku u europske zemlje, u svojstvu ratnih izbjeglica.
U cjelosti, vojni analitičari smatraju kako uspostava prekida vatre u regiji Aleppo može omogućiti Damasku i ustaničkim postrojbama koje se bore na strani vladinih snaga, koncentraciju sile protiv postrojbi „Jabhat al-Nusre“ i „Islamske države“, i osigurati im konačnu pobjedu nad njima u toj strateški važnoj sirijskoj regiji.
Potpuno je druga stvar kako će se nakon toga rasplitati odnosi između vladinih snaga i tzv. umjerenjaka iz sirijske oporbe, za koju je ovih dana i u komentaru dugogodišnjeg bliskoistočnog dopisnika američkog The Wall Street Journala Sama Daghera, rečeno, kako djeluje pod sponzorstvom Washingtona, Rijada i Ankare, pričemu se njihovo djelovanje ni u čemu ne razlikuje od drugih terorističkih islamističkih organizacija u Siriji, a da službeni Washington javnost nastoji dovesti u zabludu govoreći kako među njima postoji razlika.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like