(Video) Top 6 unikalnih vrsta ruskog strateškog oružja od kojih moraju strahovati ruski suparnici

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 1.ožujka, u svojoj poslanici ruskom parlamentu, izjavio kako će se u Rusiji iznaći odgovori na vojne izazove od strane Zapada. Istovremena testiranja nekoliko vrsta novog tajnog oružja uspješno su završila, i sada se oni nalaze u bojevoj funkciji ruskog Ministarstva obrane, kazao je ruski čelnik.

Govoreći o aktualnom stanju u svijetu, postojećim rizicima i ugrozama, ruski predsjednik je naglasio, kako su svi ruski prijedlozi o zajedničkom radu na protuzračnoj obrani bili odbačeni od strane SAD-a. Zbog toga je Rusija učinila odlučni korak u izgradnji novog strateškog oružja, od kojeg se ne može zaštititi i koje može uništiti cilj na bilo kojoj točci planeta, a radi se o bespilotnim podmorskim aparatima, krstarećoj raketi na nuklearni pogon, neuhvatljivoj za proturaketnu i protuzračnu obranu, kao i nadzvučnom i laserskom oružju i td.

„Nas nitko nije slušao. Poslušajte nas sada“, kazao je ruski vođa Vladimir Putin, nakon čega je dobio buran aplauz zastupnika obaju domova ruskog parlamenta.

Evo glavnih karakteristika najsuvremenijih 6 vrsta novog ruskog strateškog oružja, kojeg je danas prezentirao predsjednik Putin, uz njihovu istovremenu video demonstraciju u realnim uvjetima ili kompjutorskoj simulaciji:

1.      Teška interkontinentalna raketa „Sarmat“ (NATO: RS-28 ili „Satan-2“):

U tijeku je aktivna faza testiranja novog raketnog sustava s teškom interkontinentalnom raketom „Sarmat“, koji će zamijeniti sustav „Voevoda“, izgrađen u SSSR-u. Njegova moć svima je bila poznata (NATO ga je, zbog razorne snage, prozvao imenom „Sotona“). Međutim, karakteristike nove rakete „Sarmat“ značajno su veće: teži više od 200 tona i ima kratku aktivnu fazu leta, što otežava njezino presretanje sustavima PRO. Domet rakete, broj i snaga bojevih glava veći su nego u rakete „Voevoda“. Prema dostupnim informacijama, „Sarmat“ može uništiti bilo koji cilj na udaljenosti od 11-15 tisuća kilometara. Jedna raketa nosit će do 15 bojevih blokova samostalnog navođenja snage do 750 kilotona svaki. U prosincu 2017.g. raketa „Sarmat“ uspješno je testirana na kosmodromu Pleseck. Njezin ulazak u ruske oružane snage očekuje se 2019.-2020.g.





2.      Raketa „Avangard“:

Ruski predsjednik ovaj je raketni sustav strateške važnosti označio stvarnim tehnološkim napretkom, s potpuno novim bojevim osnaženjem – planerni krstareći blok, čija su testiranja već uspješno završena, a započeta je i serijska proizvodnja. „Avangard“ se razlikuje od postojećih tipova takvog oružja po sposobnosti obavljanja leta u gustom sloju atmosfere na interkontinentalne domete pri nadzvučnoj brzini, koja premašuje brzinu zvuka za čak više od 20 puta. Pri kretanju prema cilju, krstareći blok posjeduje velike manevarske mogućnosti, kako pobočne, tako i po visini, što ga čini neuhvatljivim za bilo koja postojeća najmodernija sredstva PZO i PRO. Korištenje novih kompozitnih materijala omogućilo je riješiti problem dugog navođenog leta bojevog bloka praktički u plazma-sustavu. On se kreće prema cilju praktički kao meteor, kao vatrani balon. Temperatura na površini dostiže od 1600-2000 celzijevih stupnjeva. (Video možete pogledati ovdje.)

3.      Laserski sustav:





Ruski čelnik kazao je kako se Rusija nalazi „korak ispred“ drugih zemalja koje nastoje stvoriti oružja temeljena na novim fizičkim zakonitostima. Jedno od njih je i lasersko oružje. Od kraja prošle godine ruska vojska već je polučila vojne laserske sustave. O podrobnostima se još javno ne govori „jer još nije vrijeme“, ali stručnjaci shvaćaju kako njihovo postojanje višestruko povećava mogućnosti Rusije u zaštiti svoje sigurnosti. Primjena takvog oružja je višestruka: od protusatelitske obrane, osljepljivanja sustava nadzora protivnika, presretanja brzih zračnih ciljeva i još puno više. (Video: ovdje).

4.      Zrakolpovna raketa „Kinzhal“:

Posebnu pozornost izaziva i visokoprecizna, nadzvućna zrakoplovna raketa sustava „Kinzhal“, bez konkurenta u svjetskim razmjerima. Nakon uspješnog završetka testiranja, taj je sustav od 1. prosinca 2017.g. u sastavu ruske vojske, konkretno, polučile su ga zračne luke „Južnog vojnog okruga“.  Njezine taktičke karakteristike  još se uvjek ne objavljuju ali je već poznato kako će ući u sustav naoružanja novog lovca 5.generacije Su-57. Zahvaljujući krajnje visokoj brzini, ta je raketa praktički nevidljiva za radare protivničkih zrakoplova i neuhvatljiva za njihova sredstva zaštite. Upravo su ruske brze rakete velikog dometa „zrak-zrak“ stručnjaci Međunarodnog instituta za strateška istraživanja, u svom godišnjem izvješću The Military Balance 2018 označili kao jedne od glavnih „asova“ ruskog vojnog zrakoplovstva. (Video: ovdje.)

5.      Podmordski dron:

Rusi su proizveli bespilotni podvodni aparat – dron, koji se može kretati na neograničenu udaljenost na velikim dubinama, na interkontinentalnim razinama pri brzini koja više puta nadvisuje brzinu najmodernijih podmornica, najsuvremenijih torpeda i svih vrsta čak i najbržih brodova. Oni manevriraju po podvodnom reljefu što otežava njihovo lociranje hidroakustičkim sredstvima protivnika. Oružje je, po svemu sudeći, usmjereno protiv brodskih grupacija i obalne infrastrukture. (Video: ovdje.)

6.      Krstareća raketa neograničenog dometa na nuklearni pogon:

Krajem 2017.g. na središnjem poligonu Ruske Federacije izvršeno je uspješno testiranje najnovije ruske krstareće rakete na atomski pogon. Ona će omogućiti prijelaz na potpuno novu vrstu naoružanja – strateškog sustava nuklearnog  oružja s raketom ojačanom atomskim pogonom. Ruski predsjednik je naglasio kako je ta raketa sposobna samostalno zaobilaziti pozicijske zone PRO i PZO i kako ima praktički neograničen domet. Atomski pogon omogućuje joj manevriranje koliko je god dugo potrebno i određivanje složenog traktorija leta do konačnog cilja. Radi se o oružju koje je potpuna „ekskluziva“ Putinova govora. Ranije se o njemu nikada i nigdje nije otovreno govorilo. Sudeći po video prezentaciji, radi se o raketi kopnenog baziranja, a također je vidljivo kako se lansiranje izvršilo s pokretnog tj. mobilnog lansera. Moguće je da je to oružje produkt nastavka razvoja operativno-taktičkog raketnog sustava „Iskander“. (Video: ovdje.)

Iz dijela današnjeg Putinovog obraćanja zastupnicima obaju domova ruskog parlamenta po pitanju obrane i nacionalne sigurnosti, vidljivo je kako su njegov govor i popratna video-prezentacija imali za cilj povećanje samouvjerenosti ruskih građana u vojnu moć njihove zemlje u uvjetima snažnog političkog, vojnog i sankcijskog pritiska od strane Zapada. Pri tom je, prije svega SAD-u, posredno odaslana snažna poruka o nastavku i neodustajanju od ruskog smjera vođenja samostalne vanjske politike u uvjetima sve složenijih međunarodnih odnosa i sve opasnijeg razvoja globalnih kriznih žarišta. Također, izabrani tajming Putinove poslanice izvrsno je prilagođen i promidžbenoj funkciji u svjetlu skorih ruskih predsjedničkih izbora (18. ožujka). Međutim, ovu ulogu Putinovog obraćanja zastupnicima ipak bismo okarakterizirali kao sporednu u odnosu na prethodno navedenu (usmjerenu prema Zapadu), jer je pobjeda Vladimira Putina na predstojećim izborima neizvjesna jedino po pitanju hoće li ona previsiti ili neće 70%-tnu potporu ruskog elektorata.

https://vk.com/video-15755094_456243215?t=8s

https://vk.com/video-15755094_456243218

https://vk.com/video-15755094_456243217

https://vk.com/video-15755094_456243216

https://vk.com/video-15755094_456243215

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like