STANJE U ALEPPU: NASTUPIO KRITIČNI TRENUTAK

Vojno stanje:

Kao pomoć vladinim snagama u Aleppu, koje su već dva tjedna izložene snažnim napadima združenih oporbeno-pobunjeničkih i terorističkih postrojbi koje nastoje iz smjera juga i jugo-zapada prodrijeti u grad i prekinuti blokadu njihove subraće iz istočnog dijela Aleppa, pristigle su postrojbe iračkih šijta (info: „Al-Arabiya“). Navodno se radi o 2 tisuće boraca iz iračkog pokreta „Al-Nujaba“.

Trenutačno sirijska vojska vodi teške borbe s islamističkim snagama koje su krenule „va-bank“ ili „na sve ili ništa“ te prema Aleppu prebacuju svoje snage iz regije Idlib i sjeverne Latakije. Vladinim snagama je glavni nedostatak manjak ljudskog potencijala zbog razvučenosti vojske na bojišnicama duž čitave Sirije: od istoka i regije Deir az-Zour, središnjih dijelova zemlje oko Palmire, juga i regije Daraa, glavnog grada Damaska, i, naravno, do zapadnog i sjevero-zapadnog – ključnog dijela zemlje, u kojem je i koncentrirana većina sirijskog stanovništva. Upravo iz tog razloga iz Iraka vladinim snagama dolaze pojačanja iza kojih u osnovi stoji Iran. One će se dislocirati na ključnim točkama fronta koje osiguravaju slobodnu komunikaciju sirijskih snaga i libanonskih šijta iz Hezbollaha. Iza Iračana, koji do sada u aktivnim borbama u Siriji nisu djelovali već su sudjelovali isključivo u zaštiti vladinih zgrada i šijtskih džamija u toj zemlji, uskoro se očekuje dolazak afganistanskih Hazara (narod šijtskog smjera islama, veliki dio kojeg je iselio u Iran nakon američke vojne intervencije u toj zemlji početkom 2000-tih godina). Navodno se oko tisuću njihovih boraca uskoro sprema za prebacivanje pod Aleppo. Tamo se sada nalaze praktički svi vojnosposobni dijelovi snaga odanih Damasku: 4. tenkovska divizija, postrojbe Snaga nacionalne obrane, postrojbe „Khatib al-Baas“, palestinski borci iz Nacionalne fronte za oslobođenje Palestine, postrojbe libanonskog Hezbollaha, instruktori iranskog Korpusa straže islamske revolucije, kao i „Tigrovi“ – elitna postrojba sirijskog pukovnika Suheila al-Hasana. „Tigrovi“ su prebačeni sredinom svibnja iz regije Rakka, a već 10. lipnja oslobodili su farmu Mallah i faktički označili napad na Aleppo. Vladine snage su 19. lipnja došle u zonu Al-Layramun, a 9. srpnja zauzele su dominantne uzvisine južno od streteški važne prometnice Castello, čime je u potpunosti poremećena opskrba boraca u istočnom dijelu Aleppa. Nakon što su kurdski borci zauzeli omladinski centar Castello, i faktički je započelo potpuno okruženje islamista.

Sada upravo svjedočimo kulminaciji bitke za Aleppo, a tko se u njoj nametne kao pobjednik taj će zadobiti stretešku inicijativu u srednjoročnom razdoblju, i u vojnom i u političkom smislu. U ovom drugom to se ogleda u predstojećem pregovaračkom krugu u Ženevi (moguće već krajem ovog mjeseca) gdje bi se u slučaju pobjede islamista i umjerenjaka u Aleppu, nastavilo s još jačim pritiscima za odlaskom Asada s vlasti i obratno, u slučaju pobjede vladinih snaga oružani otopor oporbe sveo bi se na neučinkovite i besperspektivne gerilske akcije u ruralnim dijelovima zemlje.

Najteže stanje je na teritoriju vojnog učilišta, u kvartu El-Qulayat“, u jugo-zapadnom dijelu grada. Islamisti ga pokušavaju osvojiti ne samo zbog strateškog značaja već i zbog njegovog velikog arsenala naoružanja. Zanimljivo je kako su američki izvori požurili objaviti vijest o proboju blokade istočnog Aleppa 6. kolovoza. Islamisti su tada uspjeli zauzeti veći dio tog vojnog kompleksa, nakon čega je počelo djelovati rusko zrakoplovstvo usljed čega je zaustavljeno napredovanje islamističkih snaga. Upravo topništvo i zrakoplovstvo sada su glavne poluge djelovanja vladinih snaga u sprječavanju proboja njima suprostavljenih postrojbi iz 20-ak različitih grupacija, uključno i „Al-Nusru“, koja je nedugo prije promijenila ime i javno se odrekla „Al-Qaide“.

7. i 8. kolovoza protuvladine snage su praktički izgubile svu tešku tehniku i imale nekoliko stotina poginulih i ranjenih boraca. Ti gubitci svakim danom postaju sve teži i na današnji dan oni dosežu brojku od dvije tisuće od dana otpočinjanja borbi prije dva tjedna. Operacija islamista na jugu i jugo-zapadu Aleppa do sada je besprimjerna u Siriji po količini žrtava i gubitaka u vojnoj tehnici. Ukoliko se nastave napadi po takvom obrascu, a islamisti drugog načina više i nemaju, njihove pričuve mogu se vrlo brzo iscrpiti, pričemu treba imati u vidu kako se u njihove redove vrbuju ljudi bez nužnog vojnog obrazovanja i iskustva koje stječu isključivo na liniji fronta. Na taj način valovi napada žive sile sudaraju se s postojanim udarima topništva i zračnih snaga sa strane sirijske vojske i ruskog zrakoplovstva. Takav scenarij može završiti samo na dva načina: ili potpunim uništenjem protuvladinih snaga i njihovim povlačenjem, ili njihovim ukopavanjem na zapadnom prigradu Aleppa s koridorom prema okruženim postrojbama islamista u istočnom dijelu grada, a što će ih stajati ogromnog broja žrtava. Za više od toga u njih jednostavno neće biti snage i resursa.





Takav razvoj stanja vratio bi stvari na početak, a što bi se moglo protumačiti i propašću operacije oslobađanja Aleppa od strane vladinih snaga. Iako borci okruženi u istočnom Aleppu nemaju snage za učinkovitu potporu svojim suborcima koji ih namjeravaju deblokirati, niti vladine snage nemaju dovoljno žive sile da bi njih u pokušaju proboja zahvatili krilnim manevrima u smrtonosni obruč. Kako stoje stvari, vladine snage nastojat će neutralizirati sadašnje valove napada izvana, a nakon toga učvrstiti postojeći obruč oko istočnog Aleppa i krenuti na taktiku iscrpljivanja protivnika do njegove konačne predaje. U slučaju poraza protuvladinih snaga, koje dva puna tjedna pokušavaju prodrijeti u grad i deblokirati subraću, s vojne točke gledišta potpuno je realno očekivati i automatski pad istočnog Aleppa u vrlo kratko vrijeme. Ali taj scenarij ovisit će i o političkim akcijama međunarodne zajednice.

Svemu ovom je važno pridodati i informaciju prema kojoj je 7. kolovoza ISIL s pomoću terorista-samoubojica napao vojnu bazu „Nove sirijske vojske“ odane SAD-u na sirijsko-iračkoj granici, blizu grada Al-Tanfa. Radi se o istoj bazi koju je već ranije dva puta bombardiralo rusko zrakoplovstvo i zbog čega je Washington oštro prosvjedovao. „Nova sirijska vojska“ osnovana je prije 18 mjeseci, a njezin glavni financijer je Saudijska Arabija, dok su vojni instruktori za obuku došli iz SAD-a, Velike Britanije i Jordana. Tragedija novog pokušaja formiranja snažne i svjetovno orjentirane protuvladine vojne formacije, čiju glavninu čine lokalni stanovnici iz istočne sirijske regije Deir az-Zour, ogleda se u tome, da su oni u lipnju, pri pokušaju osvajanja pograničnog grada Abu-Kemala, pretrpjeli velike gubitke od strane „Islamske države“. Sada, kada glavnina ISIL-ovih snaga bježi iz zone Palmire prema sjevero-istoku, te su terorističke snage s krila obuhvatile spomenuti grad Al-Tanfu i spremaju ga se u bliže vrijeme napasti velikim snagama. Što bi to značilo za „Novu sirijsku vojsku“ i političke sile koje iza nje stoje nije teško zaključiti.

Politička procjena:





Složeno vojno stanje i presječeni opskrbni kanali, loš međunarodni imidž po terorističku organizaciju „Jabhat al-Nusru“, kao i velike geopolitičke turbulencije kojima upravo svjedočimo doveli su do sljedećeg:

  1. Nastojanja Saudijske Arabije za rebrendingom „Al-Nusre“;

  2. Velike žrtve „Al-Nusre“ pod Aleppom ukazuju kako je za njenu budućnost ova operacija od presudnog zanačaja;

  3. U slučaju poraza i gubitka Aleppa, od „Al-Nusre“ će se distancirati i tzv. umjerena oporba i dijelovi lokalne elite i stanovništva koji su joj sada odani;

  4. Dolazi do intenziviranog pozivanja putom društvenih mreža na mobilizaciju za deblokadu okruženih islamista u Aleppu, a glavnina svježih snaga dolazi iz regije Idlib. Tamo je čak i i dislocirano zajedničko zapovjedno središte oporbenih snaga i „Al-Nusre“. Trenutačni broj njihovih snaga oko Aleppa doseže 10 tisuća boraca.

S obzirom na današnju odluku ruskog čelnika za brzom ratifikacijom postignutog dogovora sa Sirijom o vremenski neograničenom prebacivanju ruskih zračnih snaga u bazu „Hmeymim“ (koja bez nadzora Aleppa, regije Idlib i sjeverne Latakije nema velike budućnosti), otpočinjanje ruskih vojnih vježbi u jugo-zapadnom dijelu Kaspijskog mora uz sudjelovanje flotile brodova naoružanih raketama „Kalibr“ (početkom godine isprobanim na sirijskim bojišnicama), a možda najviše i zbog današnjeg susreta Putin-Erdogan, čini se kako ruska strana neće dozvoliti vojna iznenađenja koja bi išla na štetu aktualne vlade u Damasku.

Pritom pozornost treba obratiti i na izjavu američke predstavnice u UN-u Samanthe Power, koja je u neformalnom susretu posvećenom stanju u Aleppu, izjavila, kako su „U petak su oporbene grupacije, kojima su se pridružili pripadnici terorističke organizacije „Jabhat al-Nusra“ (!!!), počele protunapad, probivši obruč Istočnog Aleppa uspostavljen od strane Asadovog režima“. Radi se o javnom priznanju uzajamnog djelovanja sirijske oporbe i tamošnje najjače terorističke organizacije i nemoći razdjeljivanja jednih od drugih, na čemu se radilo već mjesecima kroz pregovore Washington-Moskva. S obzirom na medijsku retoriku i političke izjave sa strane SAD-a, čini se kako od razdjeljivanja „žita od kukolja“ neće biti ništa, barem ne prije završetka mitske bitke za ključni sirijski grad Aleppo.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like