RAT MEĐUNARODNIH KOALICIJA U SIRIJI SAMO ŠTO NIJE ZAPOČEO!

Kratkotrajna nada u mogućnost političkog riješenja sirijskog sukoba kroz proglašenje primirja sljedećega tjedna, trajala je vrlo kratko. Naime, niti nepuna 24 sata od postizanja dogovora međunarodne grupe za potporu Siriji u Munchenu o uvjetima za uspostavu primirja, počela su nikad snažnija i jasnija priopćenja od strane SAD-a, Turske i Saudijske Arabije, o započinjanju kopnene intervencije u toj zemlji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Chavushoglu danas je za tursku novinu Yeni Safak izjavio, kako počinje prebacivanje saudijskih zrakoplova i vojnika u tursku zračnu bazu Injirlik. Ukoliko se procjeni kako prijeti ugroza od „Islamske države“, „Turska i Saudijska Arabija mogu početi kopnenu operaciju“, izjavio je turski ministar.

Jučer je saudijski savjetnik ministra obrane Assiri izjavio, kako je odluka o kopnenoj intervenciji u Siriji, u Rijadu već donešena, da je ona samostalna i da je „konačna i neopoziva“.

Još su većeg značenja riječi američkog državnog tajnika Johna Kerrya upravo izrečene na današnjoj Munchenskoj konferenciji o sigurnosti, kako je rat u Siriji nemoguće zaustaviti ukoliko s vlasti ne ode predsjednik Bashar al-Assad.

Osim toga, rekao je, kako su „Sirijci ispustili mogućnost političkog riješenja“ sukoba. Državni tajnik je za televiziju Orient izjavio, da, ukoliko se Assad, Rusija i Iran ne budu pridržavali postignutog dogovora, to će dovesti do uvlačenja u Siriju dodatnih kopnenih snaga. Kerry također kaže kako Hezbollah i irački šijti više ne smiju pomagati Assadovoj vojsci i da se moraju vratiti u svoje zemlje, a da Rusija ne smije bombardirati ona područja za koja je dogovoreno primirje.

Britanski ministar vanjskih poslova Hammond izjavio je u Munchenu kako se početak dostave humanitarne pomoći u Siriju očekuje u narednih 24-48 sati, pričemu je optužio Rusiju za nastavak bombardiranja sirijske oporbe.





Sve to je u potpunom skladu s današnjim priopćenjem američkog ministra obrane Ashtona Cartera, izrečenog nakon susreta s njegovim kolegom iz UAE u Bruxellessu. Carter je izjavio, kako SAD očekuju slanje specijalnih kopnenih postrojbi svojih bliskoistočnih saveznika u Siriju, s ciljem potiskivanja ISIL-ovaca iz dvaju velikih gradova istovremeno – sirijske Rakke i iračkog Mosula. Pritom će sudjelovati i američke postrojbe koje će lokalnim snagama pružiti logističku i obavještajnu potporu u njihovoj borbi protiv „IS“, prenosi Reuters. Carter je istodobno izjavio kako su SAD, Saudijska Arabija, UAE i druge zemlje članice koalicije, razradile plan operacije za oslobađanje dvaju spomenutih gradova.

Još jučer je glasnogovornik State Departmenta Mark Tonner izjavio, kako SAD očekuju od Rusije završetak zračnih napada po sirijskoj oporbi i prestanak davanja potpore Assadu, a danas u Munchenu je ruski ministar vanjskih poslova izjavio kako „nitko ne smije demonizirati Assada“.

Prije nekoliko sati ruski premijer Medvedev je u svom govoru na munchenskoj konferenciji izjavio „zapadnim partnerima“, kako „nitko nikoga ne treba plašiti kopnenom operacijom“ i da nema alternative političkom riješenju krize i očuvanju teritorijalne cjelovitosti Sirije. Nešto ranije Medvedev je rekao, kako je između Rusije i NATO saveza počelo razdoblje „Hladnog rata“.





U subotu (danas) u jutro je manji raketni brod iz sastava ruske Crnomorske flote „Zeleni Dol“ isplovio iz krimskog Sevastopolja s ciljem priključenja sastavu vojnih brodova stacioniranih u Siriji. Brod je naoružan krstarećim raketama „Kalibr“ koje je Rusija već koristila u borbi protiv sirijskih islamista. A ovih dana započele su najveće vojne vježbe posljednjih desetljaća na sjeveru Saudijske Arabije u kojima sudjeluje oko 150 tisuća vojnika iz arapskih zaljevskih monarhija, Egipta i Jordana.

Nema sumnje kako se sirijske „ratne igre“ približavaju svojoj kulminaciji. Sada se zapravo radi o danima, a ne tjednima ili mjesecima, koji će pokazati u kojem smjeru će se razvijati bliskoistočni politički i vojni procesi.

Pa iako se sve ovo još uvijek vjerojatno zadržava na fazi psihološkog taktiziranja i „igre živaca“, stvari su ozbiljnije nego ikada ranije. Naime, pri tolikoj koncentraciji vojnih snaga međusobno suprostavljenih koalicija – od kalkulacija, blefiranja i psihološko-propagandnih pritisaka pa do izbijanja punog vojnog sukoba, samo je mali korak.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like