PROMJENE VOJNO-POLITIČKIH ELEMENATA NA BLISKOM ISTOKU I SJEVERNOJ AFRICI OD 30. SVIBNJA DO 5. LIPNJA

Najvažniji događaji prošlog tjedna odvijali su se u Siriji, poglavito u regiji Aleppo gdje su teroristička organizacija „Jabhat al-Nusra“ i njoj potčinjene postrojbe započele napade na kurdske i položaje sirijske vojske u gradu Aleppu i njegovim predgrađima.

Sirija:

I „Jabhat al-Nusra“ i „Islamska država“ iskoristile su tromjesečno primirje za ojačavanje vlastitih snaga i njihovo pregrupiranje. Nakon što je „Al-Nusra“ dobila pojačanja iz Turske, krenula je u aktivne napade na vladine i kurdske snage. U svezi toga ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je 31. svibnja izjavio kako „koalicija praktički ne djeluje, a istodobno kroz tursku granicu nastavljaju prolaziti borci i tehnika. Oni javno pripremaju napad“. U svojem godišnjem izvješću o stanju u sferi borbe protiv terorizma, američki State Department priznaje kako Turska ostaje država iz koje i kroz čiju granicu teroristi ulaze u Siriju i Irak.

  1. lipnja borci „Jabhat al-Nusre“ i njoj privržene postrojbe počele su snažan topnički napad na Aleppo i tamošnje naseljene gradske kvartove koji su pod nadzorom sirijskih snaga i kurdskih ustaničkih postrojbi. Nakon granatiranja, više od 1000 terorističkih boraca „Al.Nusre“ krenuli su u pješački napad , a najjači udar izvršen je na kvart Sheik Maksud na sjeveru Aleppa koji štite kurdske postrojbe i lokalni dragovoljci. Nakon teških borbi Kurdi su napustili niz svojih položaja. I narednog dana u tom kvartu su se nastavile borbe, a njegovi stanovnici masovno napuštaju svoje domove.

Oružane postrojbe tzv. umjerene sirijske oporbe (12 tisuća boraca), uz sudjelovanje američkih specijalaca i snažne potpore zrakoplova međunarodne koalicje (Zapadnih zemalja), 1. lipnja počeli su napad na položaje „Islamske države“ u zoni grada Manbidža u blizini granice s Turskom. Nastavlja se, makar i usporen, napad većinom kurdskih postrojbi unutar „Sirijskih demokratskih snaga“ u smjeru grada Rakke. Zanimljivo je kako su 4. lipnja i snage sirijske vojske po prvi puta ušle na teritorij regije Rakka i napreduju prema gradu At-Tabka smještenom istočno od Rakke. Prošlog tjedna sirijske i ruske zračne snage u toj su regiji uništile nekoliko rafinerija nafte u vlasništvu „Islamske države“.

  1. svibnja ruski ministar S. Lavrov je izjavio kako su im (ruskoj strani, op.a.) „još od kraja veljače Amerikanci pod zakletvom obećavali kako će one postrojbe, koje oni smatraju patriotskim i lojalnim i koje s njima surađuju, biti udaljene od položaja „Jabhat al-Nusre“. Za više od tri mjeseca ništa od toga nije učinjeno“. Istodobno je kazao kako se dijalog između Moskve i Washingtona usprkos svemu provodi intenzivno ali to se „ne odražava na količinu konkretnih dogovora jer stanje nije jednostavno“. Istodobno „Washington ne odustaje od nagovaranja Moskve da zaustavi zračne napade po položajima „Jabhat al-Nusre“. Amerikanci smatraju kako se, s njihovog gledišta, primirje odnosi i na organizaciju „Ahrar ash-Sham“ koju Rusi smatraju terorističkom i blisko-surađujućom upravo s „Al-Nusrom“.
  2. lipnja S. Lavrov je potvrdio odlučnost Moskve glede potpore sirijskoj vlasti u namjeri postizanja nacionalnog dijaloga. Prema ocjeni ruskog MVP, udaljavanje sirijske oporbe od terorista je jedna od glavnih zadaća, a glavni narušitelji primirja u Siriji su ekstremističke grupacije iza kojih stoji Turska. Pritom „otezanje s određivanjem datuma nastavka Ženevskih pregovora proizlazi iz inaćenja oporbenog Visokog pregovaračkog vijeća“. U telefonskom razgovoru američkog državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog ministra Sergeja Lavrova 4. lipnja, ovaj posljednji je izrazio zabrinutost nastojanjima za zavlačenjem pregovora pod različitim izmišljenim izlikama.

SAD se zalaže za političku smjenu vlasti u Damasku i ne namjerava u Siriju poslati svoju vojsku, izjavio je 2. lipnja američki predsjednik Barak Obama.

U UN-u su priopćili kako su sirijske vlasti dale dozvolu za dostavu humanitarne pomoći cestovnim putom za 12 okruženih zona tijekom mjeseca lipnja.





Predstavnik radikalne organizacije „Jeish al-islam“ u sastavu delegacije sirijske oporbe na Ženevskim pregovorima M. Alush, podnio je ostavku na svoje sudjelovanje u pregovaračkom procesu. Pregovori su, po njegovim riječima, „zašli u „slijepu ulicu“  zbog krivnje međunarodne zajednice i sirijskog režima“. Naglasio je: „Od nas traže ustupke, ali mi ih nećemo dati. Mi se nećemo suglasiti sa sudjelovanjem pojedinih oporbenih političara u vladi s Asadom“. Istodobno, oporbeno Visoko pregovaračko vijeće (pod nadzorom Rijada) izdalo je priopćenje kako Alush ostaje glavni predstavnik „Jeish al-islama“ u tom Vijeću i kako će on obnašati dužnost savjetnika po obrambenim pitanjima  i pitanju sigurnosti.

To Vijeće uputilo je pismo UN-u s prijedlogom o uvođenju primirja na čitavom sirijskom teritoriju u vrijeme muslimanskog posta tj. mjeseca ramadana, a koji počima 5. lipnja. Moskva je izjavila kako se zalaže za dugoročni prekid vatre na čitavom prostoru Sirije, a ne samo na rok od mjesec dana.

Irak:





  1. svibnja iračka vlada izjavila je kako je iračka vojska započela „završnu fazu operacije“ oslobađanja grada Faludže, u regiji Anbar, od snaga „Islamske države“. Iračke snage vode teške borbe i sporo napreduju prema središtu grada iz sjevernog i južnog smjera. 4. lipnja vojska je oslobodila prigradsko naselje As-Saklavia, sjevero-zapadno od Falidže. Istog dana vojska je zauzela i kvart An-Nuaymia na jugu grada.
  2. lipnja u Parizu je održana međunarodna konferencija o izraelsko-palestinskom dogovoru, sazvana na francusku inicijativu, s ciljem pomoći oko obnove pregovora između dviju strana. U radu konferencije sudjeluju predstavnici 26 država, kao i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, šefica EU diplomacije Federica Mogherini i predstavnici Arapske lige. Međutim, glavni sudionici sukoba, Izrael i Palestina, u radu konferencije nisu sudjelovali. U izvješću konferencije se navodi, kako „sadašnje stanje u regiji nije prihvatljivo“, naglašva se privrženost načelu izgradnje nezavisne palestinske države i njezinom mirnom suživotu s Izraelom. Sudionici konferencije izrazili su zabrinutost produljenjem izraelske politike izgradnje naselja na palestinskom teritoriju i smatraju kako takvi koraci podrivaju napore za riješenje sukoba. Države sudionice konferencije izrazile su ključnu ulogu bliskoistočnog „kvarteta“ (SAD, Rusija, UN i EU) za riješavanje sukoba te su se dogovorile o sazivanju još jedne ovakve konferencije do kraja godine. Međutim, nije se govorilo ni o kakvom osnivanju pojedinih radnih skupina i sl. Provedbu i zaključke konferencije Izrael je ocijenio negativno, izjavivši, kako taj događaj „samo udaljuje perspektive riješenja bliskoistočnog sukoba“. Stav Izraela ogleda se u tome, da „put riješavanja leži samo u neposrednim pregovorima“. S druge strane, palestinska administracija smatra kako je pariška konferencija „vrlo važan korak“. Istodobno HAMAS i pojedine druge radikalne palestinske organizacije, pariški susret su nazvale „napadom na nacionalne temelje Palestinaca“. Moskva je izrazila svoju spremnost za organiziranje kontakata između izraelskih i palestinskih predstavnika.

Libija:

Prošlog tjedna vojne snage, potčinjene novoj libijskoj vladi nacionalnog jedinstva, počele su aktivnije napade na oružane postrojbe lokalnih simpatizera „Islamske države“. 30. i 31. svibnja vojska, koja je čuvala naftna postrojenja na istoku Libije, oslobodila je od „IS“ gradove Ben-Javad i An-Naufalia na obali Sredozemnog mora. Na taj je način potisnula džihadiste od tamošnjih rafinerija nafte i pretovarne infrastrukture namjenjene izvozu ugljikovodika.

Već 1. lipnja vojska je ušla i u grad Sirt koji se smatra glavnim uporištem simpatizera „Islamske države“ u Libiji. 4. lipnja vladine snage su uspostavile nadzor nad vojnom zrakoplovnom bazom Al-Gardabia nedaleko od Sirta. Zapadni analitičari procjenjuju kako je „napad na Sirt prva velika vojna operacija s ciljem povrata teritorija kojeg borci „IS“ drže od ožujka 2015. godine“. Istodobno se pripćuje kako lokalni suradnici „Islamske države“, kao prioritetne zadaće postavljaju izgradnju „alternativnih i održivih logističkih baza u južnoj Libiji“, u regiji Fetsan. Mediji izvješćuju kako na istoku Libije postrojbe snaga posebne misije u borbi protiv terorizma, ranije odane generalu H. Haftaru, izjavljuju o spremnosti za priključenje vojsci vlade nacionalnog jedinstva.

Turska:

2.lipnja Turska je opozvala svog veleposlanika iz Berlina na konzultacije u Ankaru, nakon što je njemački Bundestag usvojio rezoluciju o turskom genocidu nad Armencima u Prvom svjetskom ratu. Predsjednik Erdogan odmah je izjavio kako će to imati „ozbiljne posljedice“ po odnose dviju država, a da se „armensko pitanje“ sve češće koristi kao sredstvo za ucjenu Ankare. Međutim, novi turski premijer B. Yildrim je izjavio, kako odluka Bundestaga neće razrušiti odnose između dviju zemalja  jer su one „strateški saveznici“. „Nitko ne smije očekivati kako će se naši odnosi jako pogoršati zbog te odluke“, kazao je perimijer, dodavši, kako će ta odluka ipak dovesti do obvezne turske reakcije.

Turski Ustavni sud je 3. lipnja odbacio zahtjev oporbe za zaustavljanje djelovanja i anuliranje zakona o ukidanju zastupničkog imuniteta. Zahtjev su Ustavnom sudu uputili zastupnici oporbenih stranaka Nacionalno-republikanske stranke i prokurdske Stranke demokracija naroda. Podsjećamo, kako je 20. svibnja turski parlament (Medžlis) odobrio zakon o ukidanju imuniteta za 138 zastupnika.

Egipat:

  1. svibnja egipatski sud osudio je na doživotne zatvorske kazne duhovnog učitelja „Muslimanske braće“ M. Badija i njegovih 35 suradnika zbog organiziranja nereda u gradu Ismailia prije tri godine.

Jedan od dva nosača helikoptera izgrađena u Francuskoj, a prvotno namjenjena ruskim oružanim snagama, klase „Mistral“, 2. lipnja predan je Egiptu i dobio ime „Gamal Abdel Nasser“. Drugi nosač helikoptera iste klase – „Anwar Sadat“ – bit će predan egipatskoj mornarici u studenom ove godine.

Teroristička aktivnost na poluotoku Sinaj prostire se na manje od 2-3% njegove površine, izjavio je 3. lipnja egipatski predsjednik A. F. al-Sisi, dodavši, kako se sada državne vlasti aktivno bave razvojem poluotoka. „Ranije je Sinaj bio zaboravljen, a sada se stanje promijenilo. Govorimo o velikim promjenama, kao npr., novim gradovima, zemlji za poljoprivrednu obradu, tvornicama i sličnom“.

Jordan:

Nova jordanska vlada na čelu s H. al-Mulkijem 1. lipnja dala je prisegu. Njezina glavna zadaća bit će priprema i provedba parlamentarnih izbora u Hašemitskom kraljevstvu krajem kolovoza ili početkom rujna ove godine.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like