PROMJENE VOJNO-POLITIČKIH ELEMENATA NA BLISKOM ISTOKU I SJEVERNOJ AFRICI OD 20. DO 26. LIPNJA 2016.

U regiji kojoj Geopolitika.news pridaje pojačanu pozornost jer će se upravo u njoj voditi glavna bitka na globalnom geopolitičkom poprištu između glavnih svjetskih sila, prošlog tjedna nastavilo se složeno stanje u nizu tamošnjih država. To se, kao i obično, poglavito odnosi na Irak, Siriju, Libiju, Jemen i Afganistan, gdje se produžuju oružani sukobi između vladinih snaga i terorističkih grupacija. Napetosti i sukobi produžuju se i u Turskoj, Sinajskom poluotoku i Somaliji, ali pojavljuju se i novi-stari sukobi, poput onog na granici Etiopije i Eritreje.

Sirija:

U većini sirijskih regija nastavljaju se sukobi između vladinih snaga i oružanih grupacija koje se bore protiv službenog Damaska, prije svega t.o. „Islamska država“ i „Jabhat al-Nusra“. Snage „IS“ napadale su na istoku regije Homs i približavale se prije nekoliko mjeseci oslobođenom gradu Palmiri (Tadmor, arap.). Ozbiljne gubitke vladine snage pretrpjele su u regiji Rakka na sjevero-istoku zemlje, gdje ih je postrojba „IS“ u potpunosti izbacila s teritorija koji su osvojile krajem svibnja i početkom lipnja. Zapovjedništvo sirijske vojske planira provesti ponovnu vojnu akciju u regiji Rakka i zauzeti vojnu zračnu luku kraj grada Al-Tabqa. U Istočnoj Guti (predgrađe Damaska) sirijska vojska vratila je nadzor nad kvartom Al-Buharia. Žestoke borbe vode se i u gradu Aleppu i njegovim prigradskim naseljima, a također i u regiji Hama i gradu Deir az-Zour na istoku zemlje. Sirijsko i rusko zrakoplovstvo pružalo je intenzivnu potporu sirijskim kopnenim snagama.

Većinski kurdske postrojbe iz sastava „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDS), uz snažnu potporu zrakoplova Zapadne koalicije na čelu s SAD-om, 23. lipnja probile su obranu „IS“ i ušle u grad Manbij sjeveroistočno od Aleppa, a 26. lipnja njihove su snage probile ISIL-ovu obranu i sjeverno od tog važnog grada, smještenog nedaleko od sirijsko-turske granice.

Turska nastavlja prebacivati pojačanja i oružje borcima t.o. „Jabhat al-Nusra“. Zapovjednik stožera ruskih OS general V. Gerasimov izjavio je 20. lipnja, kako „strpljenje glede stanja u Siriji završava kod nas, a ne kod Amerikanaca. Mi svoje obveze i dogovore glede osiguranja prekida vatre i nacionalne pomirbe u Siriji ispunjavamo u potpunosti. Na američkoj strani su svo vrijeme nekakve „teškoće“ s oporbenjacima pod njihovim nadzorom“. Prema ocjeni ruskog generala, teroristi u Siriji aktivno povećavaju svoju snagu i stanje se u toj zemlji iznova pogoršava.

Američki State Department je 20. lipnja objavio, kako su oružane snage SAD-a koncentrirale svoje napore u Siriji na likvidaciju „IS“, a ne na borbu s Asadovom vojskom.





Vođa libanonske šijtske organizacije „Hezbollah“ H. Nasrallah izjavio je 24. lipnja, kako isključuje mogućnost završetka sudjelovanja svojih postrojbi u sirijskom ratu na strani Asadovih snaga.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov je 21. lipnja, tijekom telefonskog razgovora s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, naglasio, kako je za obnovu unutarsirijskog dijaloga tamošnjoj oporbi nužno prestati postavljati uvjete. Iznova je obratio pozornost na nedopustivost podilaženja t.o. „Jabhat al-Nusri“ „koja se prikriva oporbenim postrojbama privrženim SAD-u koje s njom tijesno surađuju“.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je 21. lipnja kako Washington gubi „optimizam“ u svezi s političkim riješenjem stanja u Siriji zbog aktivnosti Rusije i Asadovog režima.





Sirijski predsjednik Asad je 22. lipnja naznačio I. Hamisa kao novog mandatara i naložio mu formiranje vlade. Radi se o bivšem ministru elektroenergije u sastavu prošle vlade kojoj je na čelu bio V. al-Halki.

Steffan de Mistura, posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Siriju, izjavio je 23. lipnja kako planira obnoviti međusirijski dijalog tijekom srpnja. Precizni rokovi ovisit će umnogomu o raspravi koja će se o tome voditi u VS UN-a 29. lipnja. Kazao je kako se UN nastavlja pridržavati krajnjeg roka, naznačenog za političko prijelazno razdoblje u Siriji, mjeseca kolovoza o.g.

Tijekom srpnja UN namjerava poslati humanitarnu pomoć za više od 1,2 milijuna stanovnika u 35 sirijskih lokaliteta.

Izrael-Turska:

U Rimu, 26. lipnja, predstavnici Izraela i Turske dogovorili su se glede pitanja vezanih uz normalizaciju odnosa između dviju strana, drastično pogoršanih nakon pucnjave izraelskih vojnika po turskom konvoju koji je pokušao probiti izraelsku pomorsku blokadu Gaze prije nekoliko godina, kada je ubijena nekolicina turskih humanitaraca. Priopćeno je kako će službena suglasnost, moguće, biti gotova 27. lipnja.

Izraelske zračne snage dobit će 75 višenamjenskih lovačkih zrakoplova pete generacije F-35. Ranije se govorilo o nabavci 33 aparata. Pregled prvog zrakoplova koji će se isporučiti Izraelu obavio se 22. lipnja u SAD-u, a očekuje se kako će prva dva zrakoplova F-35 biti isporučena u prosincu ove godine. Zapovjednik izraelskih zračnih snaga general T. Kalman izjavio je kako će novi zrakoplov Izraelu „dati značajnu nadmoć u mogućnostima u usporedbi sa svim ostalim igračima u regiji“.

Turski predsjednik R.T. Erdogan je 23. lipnja izjavio kako njegova zemlja može provesti referendum glede produljenja nastojanja za ulazak u EU, kako su to učinili i Britanci. Sukladno posljednjim istraživanjima, manje od polovice turskih građana podupire priključenje Turske EU. Erdogan je optužio Bruxelless za ne htijenje prijama Turske u EU zbog islamofobije.

Turski premijer B. Yildrim priopćio je 21. lipnja kako je protuteroristička akcija na jugoistoku zemlje završena, a da vlada počinje s obnovom tamošnjih regija. Istodobno iz tih dijelova Turske pristižu priopćenja o produžetku sukoba između turskih snaga sigurnosti i boraca separatističke Radničke stranke Kurdistana. Turski parlament je 24. lipnja izglasao pravosudni imunitet vojnicima koji se bore protiv kurdskih oružanih postrojbi na jugoistoku zemlje. Na taj način, sudionici protuterorističke operacije ne podlježu kaznenoj odgovornosti u slučaju narušavanja turskih zakona. Izuzetci su mogući samo u slučaju da se istraga provodi neposredno od strane visokog vojnog ili državnog vodstva zemlje. Vojska i posebne postrojbe dobivaju nove ovlasti, a proširuju se i okviri djelovanja vojnih sudova. Nove zakonske odredbe primjenjivat će se i retroaktivno i na taj način osloboditi od odgovornosti vojnike i policajce koji su počinili kaznena djela tijekom 2015. godine.

U izvješću policije regije Dijarbakir na jugoistoku Turske, pripremljenom za tužiteljstvo, navode se informacije o četiri kampa različitih terorističkih organizacija, smještenih na turskom teritoriju blizu granice sa Sirijom. U njima se nalazi 14 700 osoba – riječ je prije svega o vojnicima „IS“ i „Jabhat al-Nusre“ ali i o grupaciji „Ketibet ul-Taliban“. Također se navodi kako se unutar tih snaga nalaze borci iz Kavkaza, Srednje Azije, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Libija:

Vojska odana libijskoj Vladi nacionalnog jedinstva nastavlja borbe protiv lokalnih postrojbi „IS“ u gradu Sirtu. Borbe se također vode protiv ekstremističkih skupina i u gradu Bengaziju na istoku zemlje, kao i u glavnom gradu Tripoliju.

Irak:

Iračko vojno zapovjedništvo priopćilo je 26. lipnja, o potpunom oslobođenju grada Faludže (smještenog u regiji Anbar, 50 kilometara zapadno od Bagdada) od ostataka ISIL-ovih boraca. Navodi se kako će „sljedeća faza biti razminiravanje terena, u čemu će sudjelovati inžinjerija“. Oslobođenu Faludžu posjetio je irački premijer H. Al-Abadi.

Iran:

U Iranu postrojbe Korpusa straže islamske revolucije provode operaciju protiv kurdskih separatista u regiji Zapadni Azerbaidžan na sjevero-zapadu zemlje, u pograničnoj zoni s Turskom i Irakom. Priopćeno je, kako je iransko topništvo gađalo nekoliko sela i u pograničnoj iračkoj regiji Erbil, većinski naseljenoj Kurdima. Osim toga, iranske vlasti izvjestile su o akcijama protiv terorista u jugo-zapadnoj regiji Huzestan, uz granicu s Irakom, naseljenoj pretežito etničkim arapima unutar kojih je aktiviran separatistički pokret.

Jordan:

Jordan je 21. lipnja zatvorio lokacije na sjevernim i sjevero-istočnim pograničnim zonama prema Siriji i proglasio ih vojnim zonama. To je rezultat terorističkog napada „IS“ izvršenog istog dana na granici između dviju država, kada je u zoni El-Rakban, u autobusu u kojem je eksplodirala bomba poginulo šest, a ranjeno 14 jordanskih pograničnih vojnika.

Egipat:

Egipatski sud je 21. lipnja odbacio pravovaljanost dogovora egipatskih i saudijskih vlasti o predaji suvereniteta nad dva egipatska otoka u Crvenom moru – Tiran i Sanafir Saudijskom Kraljevstvu. Suglasnost o tome trebala je biti ratificirana u egipatskom parlamentu. Prije toga je saudijsko zakonodavno tijelo – Konzultativno vijeće – odobrilo sporazum čelnika dviju država. Egipatska vlada je izjavila kako se s uvaženjem odnosi prema riješenju egipatskog Administrativnog suda, ali da ipak namjerava uložiti žalbu.

Prošli tjedan egipatske i francuske pomorske snage provele su zajedničku vojnu vježbu „Kleopatra-2016“, u kojoj je sudjelovao i nedavno iz Francuske Egiptu prodan nosač helikoptera klase „Mistral“ (prvotno namjenjen ruskim OS), nazvan „Gamal Abdel Naser“.

Pakistan:

Pakistanska vlada je 23. lipnja objavila povećanje obrambenih rashoda za 2016.-2017. godinu, koji će iznositi 860, 2 milijarde pakistanskih rupija, što iznosi oko 8,2 milijarde dolara. Cilj povećanja je povišenje obrambene sposobnosti i modernizacija oružanih snaga zemlje. Radi se o povećanju od čak 11 posto u odnosu na godinu ranije.

Bahrein:

Bahreinske vlasti nastavljaju represiju prema šijtskoj oporbi i njezinim vođama. Tako je 20. lipnja vlada donjela odluku o oduzimanju državljanstva šeiku I.A. Qasemu – poznatom propovjedniku šijtskih muslimana – zbog „nanošenja štete interesima kraljevstva“ i „iskorištavanja vjerskih tribina u interesu inozemnih država s ciljem rasplamsavanja međuvjerskih sukoba“. Također se priopćilo, kako je na šeikovom računu bilo 10 milijuna dolara nepoznatog porijekla.

Jemen:

Zaoštrava se vojno stanje u Jemenu. Šijtski ustanici-huti napali su 26. lipnja položaje vojske koja je odana predsjedniku zemlje A.M. Hadiju, na jugu zemlje, na granici regija Lahj i Taiz. Osim toga, huti su napali istog protivnika i sjevero-istočno od glavnog grada Sane. Zrakoplovi arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom izvodile su napade po snagama huta.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like