PROMJENA VOJNIH ELEMENATA U SIRIJI OD 16. – 23. TRAVNJA

Vojno stanje u Siriji postaje sve složenije, a intenzitet incidenata i narušavanja primirja se povisuje u regijama Aleppo, Latakija, Homs, Hama i Damask.

Danas je stalni ruski predstavnik pri predstavništvu UN-a u Ženevi Aleksey Borodavkin, izjavio, kako sirijska vojska, uz potporu ruskog zrakoplovstva, priprema napad u smjeru Deir ez-Zoura i Rakke. Ovo posljednje posebno je znakovito u kontekstu američkih priprema za oslobađanje Rakke od strane kurdskih postrojbi pozicioniranih sjeverno od toga grada i jučerašnjag odobrenja Bijele kuće o slanju dodatnih 250 spacijalaca na sirijski teritorij pod nadzorom Kurda. Ta američka odluka već je izazvala oštre kritike Dmaska ali i nerazumijavanje od strane ruskog MVP-a.

Ovaj uvod smo dodali jer je previše važan za razumijevanje daljnjeg razvoja sirijske krize, a sada pogledajmo najznačajnije vojno-političke elemente koji su obilježili stanje u i oko te zemlje prošloga tjedna.

U prošlom tjednu nastavljali su se napadi sirijskih i ruskih zračnih snaga na položaje „Jabhat al-Nusre“ i „Islamske države“ u navedenim regijama.

Posebno snažno je odjeknula izjava ruskog predsjednika Putina od 21. travnja, o tome, kako u Siriji ne djeluje ruska avio-grupa već vojna grupacija „koja je prelomila stanje i pružila snažnu potporu zakonitoj vlasti“. Pod pojmom vojne grupacije podrazumijevao je nazočnost sva tri roda vojske – zračne, pomorske i kopnene snage. Istodobno je američka novina The Wall Street Journal priopćila, kako su američki obavještajci registrirali prebacivanje ruskih topničkih oruđa na sirijski sjevero-zapad, u zonu grada Aleppa, kao i u regiju Latakija na čijem se sjeveru u posljednje vrijeme vode teške borbe. Obavještajci navode kako se ta oruđa opslužuju ruskim vojnicima i da je sve počelo još prije dva tjedna, a intenziviralo se posljednjih nekoliko dana, piše WSJ. Sukladno ruskom dovlačenju topništva, na linije fronte u tim regijama počelo se dovoditi i živu silu iz djelova iranskih oružanih snaga koje su raspoređene u Siriji, priopćili su službeni američki predstavnici.

Stanje na glavnim sirijskim bojišnicama:





Zrakoplovi sirijske vojske vršili su napade po islamističkim postrojbama spomenutih regija, kao i u istočnoj sirijskoj regiji Deir ez-Zour i regiji Rakka. 22. travnja u regiji Damask srušio se sirijski lovački zrakoplov MiG-23 (nema informacija o uzroku pada).

Epicentar sukoba sirijskih kopnenih snaga protiv džihadista ipak je i dalje koncentriran na regiju Aleppo, gdje se borbe vode u nekoliko smjerova.

U jugo-istočnom dijelu regije, vladine snage su 17. travnja oslobodile selo Burj al-Atshana te uspostavile nadzor nad uzvisinom Jabal al-Kaliat.





Od 17.-20. travnja vođene su teške borbe za sjeverne kvartove Aleppa između vladinih snaga i postrojbi „Jabhat al-Nusre“.

U istočnom dijelu regije Aleppo, u zoni Deyr Hafir, vladine snage su 19. travnja vodile borbe s ISIL-ovim postrojbama za šest sela: Hazvan, Bazaa, Kbasin, Hassamiya, Akola i Al-Breyj. U zapadnom dijelu regije Aleppo, 20. travnja vladine su snage odbile napad boraca raznih džihadističkih grupacija, čiji je cilj bila uspostava nadzora nad nad gradovima Barna, Zeytan, Han Tuman i Al-Aziza. Islamisti su navodno pretrpjeli velike gubitke u ljudstvu.

Arapski mediji koji izvješćuju s tog područja, navode, kako su džihadisti u regiji Aleppo polučili protuzračne ručne bacače FN6 kineske proizvodnje (kopija američkog FIM-92 Stinger, o čemu smo prethodno izvjestili – poveznica: http://geopolitika.news/analize/kineski-obavjestajci-zaostravanju-stanja-siriji-iranski-general-soleimani-doputovao-moskvu/). Sirijski mediji izvješćuju kako je u regije Aleppo i Idlib iz susjedne Turske prebačeno oko 5 tisuća novih boraca.

U regiji Deir ez-Zour 17. travnja postrojbe „Islamske države“ pokušale su iznova, po tko zna koji put, zauzeti tamošnju utvrđenu zračnu bazu, ali opet bez uspjeha. Pritom su izgubili 50 boraca.

U borbama za sam grad ISIL je 19. travnja osvojio kvart As-Sinaa i približio se utvrđenoj zračnoj bazi koju nadziru sirijske oružane snage.

Dva dana kasnije, u tom istom gradskom kvartu, auto-kolona ISIL-ovih boraca upala je u zasjedu vladinih snaga, kojom prigodom je poginulo čak 79 islamista i uništena cjelokupna kolona automobila kojima su se kretali. Među ubijenima je i tamošnji zapovjednik „Islamske države“, inače po nacionalnosti Tadžik. Nakon tih borbi, kvart As-Sinaa ponovno je došao pod nadzor vladinih snaga.

Zapovjedništvo sirijske vojske je 19. travnja prebacilo dio svojih snaga iz regije Homs na sjevero-zapad regije Hama, u zonu doline Al-Gaab, gdje su postrojbe „Al.Nusre“ i „Jund al-Aksa“ planirale izvršiti napad. U ovoj potonjoj većinu boraca čine državljani zemalja ZND i Rusije.

Na sjevero-istoku regije Latakija, uz granicu s Turskom, kao i u regiji Idlib, vladine snage su 19. travnja odbile veliki napad boraca postrojbe „Jeish al-Islam“, nakon čega su prešle u protunapad, zauzevši od protivnika nekoliko uzvisina. Sljedećeg dana započeli su boj za taktički važan grad Kabani.

Na sjeveru regije Hama, 22. travnja, vladine su snage odbile napad boraca „Al.Nusre“ i „Jund al-Aksa“ u zoni naselja Maan. Tom prigodom ubijeno je 30 džihadista.

U regiji Damask, poslje dugotrajnih borbi, 17. travnja vladine snage izbacile su protivnika s teritorija tvornice cementa u Al-Badii, sjeverno od glavnog grada. Ta je tvornica bila veliko vojno uporište boraca „Islamske države“.

Nakon dvotjednih borbi za palestinski izbjeglički kamo Yarmuk, 22.travnja postrojbe „Islamske države“ u potpunosti su ovladale kampom, izbacivši iz njega borce „Jabhat al-Nusre“. Kamp se nalazi u predgrađu glavnog grada Damaska i pretpostavlja se, kako se u njemu nalazi oko 3 tisuće ISIL-ovih boraca.

Najzanimljivija s vojnog i političkog gledišta svakako je informacija, o prvom velikom sukobu pro-vladinih snaga i postrojbi sirijskih Kurda na sjeveru, u gradu Kamshliju. To se dogodilo 20. travnja, a s obje strane bilo je i poginulih vojnika. Do trenutka sukoba te su vojne snage zajednički nadzirale grad, koji je ožujku, odlukom zastupnika kurdskog i arapskog stanovništva sjevera Sirije uključen u sastav „federalnog sustava“ pod dominacijom Kurda. Obje strane su se zajednički borile protiv „Islamske države“ na području toga grada.

Već narednog dana pro-vladine snage su se utvrdile u zgradi lokalnog zatvora, a kurdske snage su im dale ultimatum – ili se predati ili će zgradu zauzeti silom. Nakon odbijanja predaje započeo je napad nakon kojeg su Kurdi zgradu zauzeli, uhitivši pritom 50 provladinih boraca.

Istodobno se u Ženevi nastavio krug pregovora o političkom riješenju sirijske krize. UN-ov izaslannik je oporbenim predstavnicima predložio plan koji uključuje formalno zadržavanje Bashara Asada na čelu države i u prijelaznom razdoblju, uz imenovanje triju potpredsjednika iz redova oporbe, zaduženih za pitanja obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, ali Visoko vijeće za pregovore (pro-saudijski dio oporbe) odbio je takav prijedlog. Već 17. travnja Nacionalna koalicija oporbenih i revolucionarnih snaga Sirije zaprijetila je napustiti pregovore, ukoliko, kao središnje pitanje na pregovorima odmah ne bude postavljeno formiranje prijelazne vlade. NKORS (hrv. pr.) ujedinjuje znatan dio sirijskih oporbenih organizacija u inozemstvu, kao i dio umjerenih oružanih grupacija u samoj Siriji. Imaju svoje predstavnike u spomenutom Visokom vijeću.

Prije toga je sirijski ministar vanjskih poslova Feisal Mikdad izjavio, kako je ideja osnivanja prijelazne vlade slična državnom udaru i da nikada neće biti prihvaćena. „Ukoliko se želimo pokrenuti naprijed … nužno je da drugi zaborave mašte … iz posljednjih pet godina, i pozabave se realnim riješenjem problema“, izjavio je sirijski ministar. On tvrdi kako jedino postoji mogućnost osnivanja vlade nacionalnog jedinstva ili još šire vlade s učešćem oporbenih predstavnika.

18.travnja oporba je zatražila pregovaračku stanku, a Damask je za propast pregovora optužio Ankaru i Rijad. Sljedećeg dana sirijska vlada je potvrdila spremnost za razgovore o proširenom sastavu vlade ali ni u kom slučaju ne i o sudbini predsjednika Asada, naglasivši pritom, kako se pitanje o „političkom prijelaznom razdoblju“ za sada ne razmatra. Istodobno su predstavnici oporbe počeli napuštati Ženevu, ostavivši tamo samo „tehničko“ osoblje. Međutim, nužno je primjetiti i prvi raskol unutar spomenutog Visokog vijeća za pregovore, između onih koji su bili za napuštanje pregovora (najvećim dijelom predstavnici oružanih formacija), i onih koji su tražili bezuvjetan nastavak pregovora. Treći krug Ženevskih pregovora završen je 22.travnja.

Čini se kako su sve političke i vojne grupacije sada ipak u iščekivanju onoga što već tjednima najavljuju najvažniji svjetski mediji, a to je – „bitka za Aleppo“. A upravo ona može označiti i konačan ishod sirijskoga sukoba.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like