NATO staje uz Tursku: RUSKI VOJNI ZRAKOPLOV NAD TURSKOM? (VIDEO)

I dok sirijska (prosaudijska) oporba, prispjela u Ženevu na pregovore o mirnom rješenju ratnog sukoba, službenoj vladi u Damasku upućuje 48-satni ultimatum o prestanku svih vojnih aktivnosti sirijske vojske i deblokadi oporbenih uporišta (u protivnom će napustiti pregovore), Turska, usporedno, zaoštrava vojno stanje.

Naime, nakon što je Ankara jučer optužila Moskvu da je ruski bombarder Su-34 iz sastava sirijskog kontingenta ruskog zrakoplovstva, u petak, 29. siječnja, ušao u turski zračni prostor, reagirao je i Pentagon.

U današnjem priopćenju američkog Ministarstva obrane navodi se kako je potrebno smiriti stanje. Glasnogovornik Pentagona je prethodno potvrdio kao točne informacije Ankare o navodnom narušavanju turskog zračnog prostora od strane ruskog vojnog zrakoplova. Pritom je pozvao Rusiju na poštivanje turskog zračnog prostora i „zaustavljanje aktivnosti koje vode riziku povišenja nestabilnosti u regiji“. Također je izjavio kako se SAD priključuje NATO savezu i solidarizira s Turskom.

Nakon što je Ankara optužila Moskvu za taj incident, u subotu je u tursko MVP odmah pozvan ruski veleposlanik u toj zemlji.

Međutim, rusko Ministarstvo obrane je negiralo sve turske optužbe, nazvavši ih „glasnom propagandom“ te priopćilo kako nisu zabilježena nikakva narušavanja turskih granica od strane ruskih vojnih zrakoplova stacioniranih u Siriji.

Takav odgovor Ankaru očito nije zadovoljio te je danas objavljeno da su turske zračne snage stavljene u stanje „pune spremnosti na sve“ (info: Anadolu Agency). Izvor iz turskih vojnih krugova za tu je agenciju izjavio kako povišena razina zabrinutosti u turskim zračnim snagama pretpostavlja i „brzi odgovor pilota bez usuglašavanja sa zapovjedništvom“.





Iranski dron bez problema nadlijetao nosač zrakoplova USS Harry S. Truman – je li zakazala američka sigurnost?

Zveckanje oružjem glavnih regionalnih igrača i njihovo provociranje oružanih snaga glavnih svjetskih velesila stacioniranih na bliskoistočnoj regiji, nastavlja se i u Perzijskom zaljevu.

Tamo su posljednjih dana u tijeku vojne vježbe iranske ratne mornarice, zbog kojih je njihovo zapovjedništvo često izdavalo upozorenja američkim vojnim brodovima, da se ne približavaju zoni izvođenja vojnih vježbi.





Iranski mediji su 29. siječnja objavili video iz kojeg se jasno razaznaje kako je iranska bespilotna letjelica (dron) bez problema, iz neposredne blizine nadlijetala američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman i pritom bez problema snimala brojnost i raspored na njemu stacioniranih vojnih zrakoplova.

Američko zapovjedništvo (Pentagon) ubrzo je reagiralo priopćenjem kako iranski dron nije bio naoružan već da se radilo o izviđačkom tipu letjelice pa se nije smatralo nužnim reagirati vojnim sredstvima, zbog izostanka realne ugroze. Međutim, poznavajući američku vojnu doktrinu i nultu toleranciju prema bilo kakvoj potencijalnoj ugrozi njihovim oružanim snagama, a poglavito onim strateškog značaja kakvi su nosači zrakoplova, ovaj incident izaziva čuđenje.

Naime, postavlja se pitanje, nije li ipak, u sigurnosnim uvjetima ratom i terorizmom zahvaćene regije, američka sigurnost na trenutak „zaspala“, dopustivši tuđem (ne savezničkom) zrakoplovu približavanje „na dohvat ruke“ nosaču zrakoplova i prikupljanje obavještajnih podataka. U isto vrijeme kada i dron, u blizini nosača zrakoplova nalazila se i iranska podmornica. Štoviše, prije tog incidenta iranski vojni brodovi pri provođenju vojnih vježbi ispaljivali su rakete, a nedavno su i zarobili dva manja američka vojna broda te ih skupa s posadom priveli u iransku luku i izvršili ispitivanje zbog povrede iranskih teritorijalnih voda. Bilo kako bilo, iranske vojne vlasti incident s dronom već su prozvale „junačkim pothvatom“.

Video nadlijetanja nosača zrakoplova možete vidjeti OVDJE.

Sirijska vojska napada ISIL-ovce na istoku zemlje 

Vladine snage jučer su prešle u odlučan napad u zoni blokiranog velikog grada na sjeveroistoku zemlje Deir ez-Zoura, pri čemu je uništen značajan dio žive sile i vojne tehnike „Islamske države“ (info: agencija SANA).

Borbe su se vodile u istočnim kvartovima grada, a u redovima ISIL-a nalaze se gotovo u potpunosti strani najamnici, koji su bili primorani spašavati živote bezglavim bježanjem.

Istodobno s tim napadom, vladine snage su krenule u napad i iz zone tamošnje zrakoplovne baze, pri čemu je uništen niz utvrđenih položaja „IS“, kaže se u priopćenju iste agencije.

U regiji Aleppo teroristi se ujedinili u „Sjevernu brigadu“

Zbog velikih gubitaka na sjeverozapadnoj sirijskoj bojišnici, gdje je od islamističkih snaga u potpunosti očišćena primorska regija Latakija, a intenzivne borbe s punom inicijativom vladinih snaga nastavljaju se u regiji Aleppo, u potonjoj regiji došlo je do potrebe združivanja islamističkih postrojbi.

Tako je devet islamističkih grupacija koje djeluju u zoni grada Aleppa formiralo novu vojnu jedinicu – „Sjeverna brigada“ (info: Reuters).

Organizacija „Failah ash-Sham“ koja je informaciju i dostavila, ranije je ulazila u sastav koalicije „Vojska osvajanja“, skupa s terorističkom organizacijom „Ahrar ash-Sham“ i krilom „Al-Qaide“ u toj regiji „Fronta al-Nusra“

Francuski „ultimatum“ Izraelu

Još jedna zanimljivost danas stiže iz nestabilne bliskoistočne regije. Riječ je o izraelskom odbacivanju francuskog prijedloga o sazivanju međunarodne konferencije o osnutku palestinske države.

U intervjuu izraelskoj novini „Haaretz, visokopozicionirani službenik izraelske vlade tu je francusku inicijativu nazvao „ultimatumom“ koji Palestincima daje mogućnost dovođenja u „slijepu ulicu“ procesa mirnog rješenja sukoba (info: portal Cursorinfo.co.il).

Zanimljiva je i reakcija američke administracije, koja je na francuski prijedlog izjavila kako se zalaže za direktne pregovore između Izraelaca i Palestinaca, ne želeći pritom davati bilo kakve prijedloge za njihovo stvarno otpočinjanje.

Francuske vlasti od Izraela traže brzo obnavljanje pregovaračkog procesa, a u protivnom, Pariz prijeti jednostranim priznanjem nezavisnosti palestinske države. U pregovorima, osim zainteresiranih strana, trebali bi sudjelovati i njihovi američki, europski i arapski partneri, izjavio je nedavno francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i uznemirio izraelske duhove.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like