Top-vijest iz svijeta biznisa: „Rosneft“ i vlada Iračkog Kurdistana dogovorili izgradnju plinovoda preko Turske za EU

Koliko su složeni bliskoistočni odnosi i koliko, zapravo, u njima Moskva vodi vještu i pragmatičnu politiku, ukazuje i vijest o tome, da u jeku pripreme referenduma o nezavisnosti Iračkog Kurdistana i svim implikacijama koje taj politički potez u sebi nosi, ruski naftni div „Rosneft“ i vlada Iračkog Kurdistana vode pregovore o realizaciji projekta izgradnje plinovoda iz te iračke autonomne regije za Tursku i Europsku uniju po ubrzanom režimu: završetak i eksploatacija plinovoda, kao i prve količine plina za unutarnje korisnike počinju 2019.g., a planirani izvoz od 2020. godine, propćio je u ponedjeljak „Rosneft“. Nakon izvršene kompleksne provjere stanja postojeće plinovodne infrastrukture Iračkog Kurdistana, „Rosneft“ će u skoro vrijeme dovršiti izradbu finalne dokumentacije ovog velikog projekta. Do kraja godine dvije strane namjeravaju potpisati i odvojeni sporazum o sudjelovanju u financiranju izgradnje plinovodnog sustava Iračkog Kurdistana od strane navedene ruske naftne tvrtke. Investicije u taj projekt vršit će se po shemi BOOT (Build-Own-Operate-Transfer: izgradnja, vlasništvo, eksploatacija, predaja). Smatra se kako će plinovod omogućiti izvoz plina u količini od 30 milijardi m3 godišnje, uz dodatne isporuke unutarnjim korisnicima.

Pritom treba naglasiti kako se ovdje ne radi o ad hoc odluci službenog Erbila već o promišljenoj kurdskoj strategiji diversifikacije svojih gospodarskih i političkih odnosa s ključnim čimbenicima koji odlučuju o budućem političkom ustroju Bliskog istoka nakon završetka duge faze postojećih oružanih sukoba, čiji se kraj uništenjem „Islamske države“ polako nazire, iako još uvjek postoji veliki potencijal izbijanja novog regionalnog sukoba, prije svega upravo po pitanju sudbine  tamošnjih Kurda i njihovog odnosa sa susjednim državama. Naime, projekt izgradnje spomenutog plinovodnog sustava Iračkog Kurdistana dogovoren je još početkom lipnja ove godine na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu. Tada je, u nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina i premijera Iračkog Kurdistana, Nechirvana Barzanija,  potpisan niz pravno obvezujućih sporazuma o proširenju suradnje u istraživanju i proizvodnji ugljikovodika, trgovini i logistici.

Temeljni uvjeti ovog projekta sastoje se u osnivanju zajedničke tvrtke za provedbu dugoročnog ugovora u odnosu na infrastrukturu samog projekta. „Rosneft“ dobiva i pristup upravljanju najvećim regionalnim transportnim sustavom, snage 700 tisuća barela nafte dnevno, s planiranim povećanjem na razinu veću od milijun barela do kraja 2017. godine, kao i pravo istraživanja tamošnjih pet geoloških blokova.

Treba podsjetiti, kako je „Rosneft“ svoj proboj u Irački Kurdistan počeo u veljači ove godine, na konferenciji IP Week, održanoj u Londonu, kada je s predstavnicima vlade u Erbilu potpisao ugovor o kupnji i prodaji tamošnje nafte u razdoblju od 2017.-2019. godine. Novi sporazumi Rusima omogućuju ulazak u tu najperspektivniju ragiju za razvoj globalnog energetskog tržišta, čije se zalihe nafte procjenjuju na 45 milijardi barela i 5,66 trilijuna m3 plina (procjene Ministarstva za prirodne resurse Iračkog Kurdistana). Također treba podsjetiti kako kurdistansku naftu „Rosneft“ prevozi u vlastite rafinerije u Njemačkoj.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like