Depopulacija i demografski suicid Europe: u Hrvatskoj gotovo najkritičnije u svijetu

Zašto političari šute? Demografska katastrofa u svojoj punoj snazi upravo se odvija pred našim očima!  Hrvatska ima najporaznije pokazatelje: u našoj zemlji prošle se godine rodilo 32 tisuće djece, što je čak 20% manje u odnosu na 2015. godinu! Deopulacija u Hrvatskoj iznosi golemih 50 tisuća osoba godišnje!

Istočna Europa (kao i ostala) izumire. Demografija je postala veliki problem i po europsku sigurnost. Sve manji broj ljudi može služiti vojni rok u vojskama i policijskim snagama europskih država. Prema podatcima UN-a, prošle godine u Istočnoj Europi živjelo je 292 milijuna ljudi, što je čak 18 milijuna manje u odnosu na početak 1990-ih.

Prema istraživanjima brojnih uglednih institucija, uključno i UN-a, do 2050. godine Rumunjska će izgubiti čak 22% svog stanovništva, Moldavija 20%, Latvija 19%, Litva 17%, HRVATSKA 16%, isto koliko i Mađarska!

Rumunjska, Bugarska i Ukrajina bit će države s najvećim padom stanovništva. Broj stanovnika Poljske, do 2050.g.  smanjit će se sa sadašnjih 38 na 32 milijuna.

Financial Times taj je veliki problem u Istočnoj Europi nazvao „najvećim gubitkom stanovništva u suvremenoj povijesti“.

Mađarska je 1980.g. imala 10 709 000 stanovnika, a 2050.g. imat će manje od 8 milijuna, pričemu će svaki treći biti stariji od 65 godina. Pritom Mađarska ima i najmanji broj rođene djece na jednu žensku osobu – 1,5 djece. Ukoliko se isključi tamošnja romska populacija, taj broj još više pada i iznosi svega 0,8 djece po ženi, što je najniže u svijetu.





U Srednjoj Europi, u razdoblju od 1990.-2010.g. broj stanovništva starijeg od 65 godina porastao je za više od trećinu.

Prema prognozama stručnjaka, u Bugarskoj će od 2015.-2050.g. biti zamjetan najveći pad broja stanovnika. Bugarska sada ima oko 7,5 milijuna stanovnika, a za 30 godina imat će svega 5,15 milijuna, što je manje za čak 27,9%. Ta zemlja spada u red onih čija će se brojnost stanovnika do 2050.g. smanjiti za više od 15%. Što je najgore, u tu grupu zemalja spadaju još i HRVATSKA, BiH, Mađarska, Latvija, Litva, Moldavija, Rumunjska, Srbija i Ukrajina.

Što se tiče Rumunjske, prema službenim podatcima, tamo se prošle godine rodilo 178 tisuća djece, za usporedbu s 1990.godinom, kada je rođeno čak 315 tisuća djece.





Na žalost, Hrvatska ima najporaznije pokazatelje. U našoj zemlji prošle se godine rodilo 32 tisuće djece, što je čak 20% manje u odnosu na 2015. godinu! Deopulacija u Hrvatskoj iznosi golemih 50 tisuća osoba godišnje, što bi, ukoliko bi se taj trend nastavio, premašilo i gore navedene katastrofalne procjene!

Što se događa s Europom i Japanom?

Neovisno o politici tolerancije i multikulturalnosti, tamošnja društva sve češće izražavaju bojazan glede islamizacije tog prostora.

Nedugo nakon što ga je papa Franjo u veljači ove godine  proglasio strasbourškim nadbiskupom, mons. Luc Ravel je izjavio slijedeće: „Danas muslimani dobro znaju kako je njihov fertilitet (u demografiji, broj živorođene djece u odnosu na broj žena u plodnom razdoblju, op. GN.) toliko visok da oni to mogu nazvati… Velikim Promjenom (stanovništva, op. GN.). Oni vrlo smireno govore o tome, kako će jednom sve ovo biti njihovo.“
Zanimljivo, ili preciznije rečeno tragično stanje je i u Japanu, gdje se zatvaraju škole zbog činjenice da se broj djece smanjio na manje od 10% od ukupnog broja stanovnika. Škole se pretvaraju u hospicije, u kojima se brinu o starim i nemoćnim ljudima. Čak 40% Japanaca starije je od 65 godina!

Suglasno istraživanju japanskog Nacionalnog instituta za stanovništvo i socijalnu sigurnost, do 2040.g. u najmanjim gradovima zemlje bit će vidljiv najoštriji pad broja stanovništva – za jednu trećinu, pa čak i jednu polovinu od sadašnjeg broja. Zbog smanjenja broja stanovnika mnoge regionalne administracije u Japanu više ne mogu raditi i zatvaraju se. Zanimljiv je podatak iz tih istraživanja i onaj koji govori o tome, da je u Japanu drastično smanjen i broj restorana: s 859 tisuća 1990. g. na 350 tisuća koliko ih ima danas. U Japanu će, prema pojedinim procjenama, za 15 godina biti prazno čak 20 milijuna domova.

Stručnjaci se bave pitanjem, očekuje li takva demografska katastrofa i Europu, za koju sve češće primjenjuju termin „novi Japan“?

Zanimljiv je odgovor stručnjaka koji smatraju kako Japan ovaj veliki problem nastoji riješiti vlastitim resursima, pričemu je masovna imigracija muslimana zabranjena. Europa, nasuprot, čini „demografski suicid“, sustavno istrebljujući vlastito stanovništvo, pričemu muslimansko stanovništvo ispunjava nastali vakuum.

Prema istraživanju talijanskog instituta Centro Machiavelli, ukoliko se nastavi sadašnja tendencija, do 2065.g. broj imigranata prvog i drugog vala nadvisit će 22 milijuna, što će iznositi više od 40% stanovništva Italije.

U Njemačkoj je stanje jednako dramatično: prema istraživanju, čak 36% djece mlađe od 5 godina rođeno je od roditelja – imigranata.

Međutim, bez imigranata broj stanovnika u Njemačkoj smanjit će se za 18%, a u Italiji za 16%.

Osim toga, u 13 od 28 država Europske unije prošle godine smrtnost je bila veća od broja rođenih.

Ali ako Njemačku i Italiju usporedimo sa stanjem u „novoj Europi“ – Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, ono ipak izgleda znatno bolje. Istok Europe upravo proživljava proces  „depopulacijske bombe“ – katastrofalni pad rađanja, kojeg brojni stručnjaci nazivaju najvažnijim pitanjem suvremenog doba.

Pritom stručnjaci postavljaju  ipitanje, zašto se onda Istočna Europa toliko opire prijamu imigranata? Odgovor je u biti jednostavan: strah od zamjene iskonskog stanovništva onim muslimanskim, kao i činjenice, da je znatan dio tih država, za razliku od Zapadne Europe, osjetio vlast muslimana iz doba Otomanskog carstva i ne želi ponavljanje povijesti.

Mađarski premijer Viktor Orban, govoreći o demografskom stanju u regiji, iznosi vlastito mišljenje tj. govori o „dva pogleda“ na taj europski problem: „Jednog se pridržavaju oni koji žele riješiti demografski problem Europe pomoću imigranata. Ali postoji i drugi pogled, kojeg zastupaju države Srednje Europe, među kojima i Mađarska. Mi smatramo kako sami moramo riješiti demografske probleme, oslanjajući se na vlastite resurse, na njihovu mobilizaciju i, treba priznati, pomoću duhovne obnove“.

Afrički problem Europe!

Afrika također ima snažan utjecaj na demografsko stanje u Europi. Prema pojedinim procjenama, za 30 godina broj tamošnjeg stanovništva bit će veći od jedne milijarde, što je dvostruko više od broja stanovnika EU. Problem je u tome da sve veći broj afrikanaca nastoji emigrirati upravo u EU. Prošle godine, njih više od 180 tisuća ušlo je u EU iz Libije, a to je samo početak. Trenutačno oko 3 milijuna afrikanaca čeka mogućnost za odlazak u EU. Radi se o velikim igrama brojeva u kojima najviše mogu stradati, gotovo pa isčeznuti, najmanji europski narodi.

Iz tog razloga i hrvatski poltičari bi se trebali zamisliti nad gore navedenim stavovima mađarskog premijera Viktora Orbana, koji se, za razliku od njih i hrvatskih društvenih elita i medija koji se bave potpuno trivijalnim temama poput „problema“ s postavljanjem ploča (umjesto da jednostavno puste da se svatko klanja kostima kojima želi, bez pukih zabrana koje samo doljevaju vatru na ionako polarizirano i izluđeno društvo, pojačavaju mržnju i produbljuju dubioze), bavi životno važnim pitanjima za svoj narod i svoju zemlju, pa čak i puno šire. Ali nedoraslost i izostanak istinske državničke politike, kao i nužnog instinkta samozaštite društva, pomiješano s neprijateljima zemlje kojima sukobi i podjele unutar Hrvatske itekako odgovaraju, još više dimenzioniraju ionako golemi demografski problem čijeg sustavnog plana rješavanja u Hrvatskoj još uvjek nema, u vrijeme dok nam zemlja i narod naočigled izumiru.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like