Želje za kršenjem mira u Siriji bit će oštro presječene – rusko MVP

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je 25. veljače prokomentiralo usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2401 o Siriji, koja je jučer usvojena jednoglasno, od strane svih članica Vijeća. Rezolucijom se zahtjeva, da sve strane „bez otezanja prekinu sukobe“ i poštivaju dugotrajnu humanitarnu pauzu najmanje 30 dana na čitavom teritoriju Sirije (početak je 48 sati od usvajanja rezolucije, op. GN.), kako bi se omogućila sigurna i neometana dostava humanitarne pomoći i provedba evakuacije teško bolesnih i ranjenih osoba.

Moskva smatra najvažnjim što VS nije odobrilo „nerealne sheme primirja u Siriji, koje su predlagale zapadne zemlje“.

Rusko MVP je objavilo, kako će Rusija, izišavši u susret ovoj rezoluciji, oštro presijecati sve pokušaje  dodatnog rasplamsavanja „proturuske i protusirijske histerije“ i kako će pokrenuti proces političkog riješenja, koji je, kao rezultat Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju, dobio novi podstrek.

Rusija će, kaže se dalje, kao država-jamac mirovnog procesa u Astani, „nastaviti raditi sa svim sirijskim stranama u interesu brzog riješenja sukoba, postizanja primirja između onih koji prema tome teže ne na riječima, već na djelu, kao i konačnog iskorjenjavanja terorističke ugroze“.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like