Zašto se reorganizira kineska vojska u vrijeme velikih napetosti u regiji?

Međunarodni medij Asia Times  objavio je 22. kolovoza, kako je Kina imenovala čak 26 novih zapovjednika u 13 armijskih grupa Kineske narodno-oslobodilačke vojske, pričemu su te promjene radikalne: nitko od dosadašnjih zapovjednika nije ostao na svojoj dužnosti!

Asia Times postavlja pitanje, zašto se kineska vojska, najveća na svijetu, koja broji 2,3 milijuna vojnika, suočila s tako širokom reorganizacijom, dok se na kineskoj granici otvaraju vojni sukobi.

U travnju je bilo rasformirano 5 armijskih grupa kineske vojske sukladno planu modernizacije, koji podrazumijeva smanjenje kopnene vojske kako bi ju se učinilo učinkovitijom i mobilnijom.

Trenutačno, svako od pet zapovjednih mjesta Kine kontrolira dvije-tri armijske grupe. Svaka od njih ima oružane i neoružane postrojbe, podjeljene na: pješaštvo, oklopnu tehniku, topništvo, protuzračnu obranu, cyber zaštitu, vojno zrakoplovstvo, inžinjeriju, sustav veze, transportni sustav, izgradnja pontonskih mostova, vojna obuka, vojne bolnice i odjeli za kulturu. Veličina svake grupe varira između 30 i 80 tisuća vojnika i osoblja, što sve skupa taj složeni sustav čini glomaznim, a samim time i težim za integriranje i koordinaciju s ostalim djelovima.
Malo je poznatih informacija o novim vojnim zapovjednicima, osim njihovih šturih biografija. Međutim, poneke od njih ipak dovoljno ukazuju o kako velikim promjenama je riječ.

Primjerice, general-bojnik Fan Chengcai, novi zapovjednik 76. armijske grupe na Tibetu, ranije je imao dugu karijeru u 14. armijskoj grupi u regiji Yunnan, suptropskoj regiji, potpuno različitoj od one na Krovu svijeta.





Njegov novi suradnik i politički komesar, general-bojnik Zhang Hongbing, u glavnom je služio u regiji Henan, poznatoj po svojim prekrasnim ravnicama. Možda  njih dvojica mogu biti stručnjaci za visine i hladnu klimu, ali njihove kvalifikacije na to ne ukazuju.
Postoje različita pojašnjenja o tome zašto su donešene takve odluke. Tako se, osim povećane bojeve spremnosti kineske vojske kao dugoročnog cilja, spominje i neposredna zabrinutost vrhovnog zapovjednika kineske vojske i predsjednika države Xi Jinpinga vezano uz unutarnju politiku.

Kadrovska reorganizacija može značiti i predsjednikovo nastojanje za obuzdavanjem frakcionaštva. Kineski vojni zapovjednici u pravilu formiraju svoje ekipe na temelju osobne odanosti, što onda šteti, kako učinkovitosti oružanih snaga tako i u odnosu  na autoritet vrhovnog zapovjednika i šefa države, a kako je to svojedobno detektirao i kineski komunistički vođa i utemaljitelj NR Kine Mao Zedong.

Zadnje što Xi Jinping želi vidjeti je dogovor između generala i političkih oponenata prije 19. kongresa KP Kine, koji se treba održati u studenom ove godine i  na kojem se očekuje reizbor Xi Jinpinga.





Od početka godine kineski čelnik je ubrzao promaknuća sebi odanih generala u više armijske strukture. Tako je u srpnju i kolovozu promaknuo čak nekoliko desetaka generala radi zadržavanja dominacije vlastitog nadzora.

Pritom je iskoristio stari Maov trik za smanjenje opasnosti od regionalnih zapovjednika, udaljivši ih iz poznate sredine i od povjerljivih osoba.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like