Zapovjednici Glavnih stožera OS Rusije i Pakistana pregovarali u Moskvi

U Moskvi je 24. kolovoza održan sastanak zapovjednika Glavnog stožera OS Rusije generala Valerija Gerasimova sa zapovjednikom Združenog stožera OS Pakistana generalom Rashadom Mahmudom.

Ruski general je izjavio kako pozdravlja smjer pakistanske vlade za raširenje suradnje, uključno i po pitanju vojnih odnosa, između dviju zemalja. To je „važan čimbenik osiguranja regionalne stabilnosti i međunarodne sigurnosti“, kazao je general Gerasimov na konferenciji za medije u ruskom MO i dodao, kako su ove godine uspostavljene pregovaračke linije između glavnih stožera, dogovorene su zajedničke vojne vježbe, razmjene vojnih delegacija.

Pakistanski general Mahmud izjavio je kako su se vojne institucije dviju zemalja u posljednje dvije godine ozbiljno pomaknule naprijed na strateškoj razini, a najvažnijim događajem u tom smjeru ocijenio je posjet ruskog ministra obrane Sergeja Šojgu Pakistanu u studenom 2014. godine.

Napominjemo, kako vojska ruskog Južnog vojnog okruga ove godine po prvi put sudjeluje u zajedničkim rusko-pakistanskim vojnim vježbama „Prijateljstvo-2016“, koje će se održati na pakistanskom teritoriju i ukljućivat će oko 200 vojnika.

Rusko-pakistanski odnosi intenziviraju se od 2014. godine, nakon razdoblja dugotrajnog zahladnjenja koje proizlazi još iz doba sovjetske vojne intervencije u Afganistanu 80-ih godina prošlog stoljeća.

Pakistan je, skupa s Indijom, trenutačno pred polučenjem statusa punopravnog člana Šangajske organizacije za suradnju, koja je pod dominacijom Moskve i Pekinga. Nedvojbeno je kako vojno zbližavanje Moskve i Islamabada, uz ono već odranije intenzivno između Islamabada i Pekinga, ima svoju utemeljenost i unutar ciljeva i programa spomenute političke organizacije koja je, zapravo, protuteža američkim interesima na azijskom prostranstvu i sve više poprima obilježja klasičnog vojnog saveza (iako to formalno nije). Osim toga, sve veća zaoštrenost u odnosima između Washingtona i Islamabada po pitanju Afganistana primorava pakistansku vladu na disperziju svojih obrambenih aktivnosti kada su u pitanju regionalna savezništva.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like