Zaoštravaju se odnosi Moskve i Washingtona: Rusija prekida suradnju sa SAD-om po Memorandumu o Siriji

Nakon što je jučer američki lovački zrakoplov u blizini Rakke oborio sirijski vojni zrakoplov Su-22, i nakon današnje oštre reakcije ruskog Ministarstva obrane na taj čin (koji je je Pentagon opravdao napadom sirijskog zrakoplova na oporbene snage SDF-a pod dominacijom Kurda, a Damask prozvao američkom suradnjom s teroristima jer je zrakoplov napadao snage „Islamske države“ u toj regiji), stigla je i nova vijest iz Moskve, koja ukazuje na tendenciju naglog zaoštravanja američko-ruskih odnosa po pitanju te zemlje.

Rusko Ministarstvo obrane obajvilo je informaciju, kako je uništenje sirijskog zrakoplova od strane američkog lovca narušavanje međunarodnog prava i vojna agresija protiv jedne članice UN-a. Zbog toga Rusija prekida suradnju sa SAD-om unutar Memoranduma (o sigurnosti letova i izbjegavanju incidenata u sirijskom zračnom prostoru, op. GN.).

„Rusko Ministarstvo obrane od 19. lipnja prekida suradnju s američkom stranom u okviru memoranduma  o sprječavanju incidenata i osiguranju sigurnosti letova zrakoplova tijekom operacija u Siriji i zahtjeva detaljnu istragu američkog zapovjedništva, s dostavom njezinih rezultata i usvojenih mjera“, navedeno je u izjavi ruskog Ministarstva obrane.

Podsjećamo, 18. lipnja američki zrakoplov F-18A iz sastava međunarodne koalicije za borbu protiv „Islamske države“, raketom „zrak-zrak“ oborio je sirijski zrakoplov Su-22 koji je djelovao u regiji Rakka i pružao potporu vladinim snagama u napredovanju prema položajima „Islamske države“ u zoni Rasafe, 40 kilometara jugo-zapadno od Rakke (po verziji Moskve i Damaska). Pilot se uspio katapultirati ali njegova sudbina je još uvjek nepoznata.

Ovo je najveći incident koji je utjecao na američko-ruske odnose po pitanju Sirije još od početka travnja i američkog raketnog napada na sirijsku zrakoplovnu bazu nakon incidenta s kemijskim napadom u regiji Idlib.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like