Xi Jinping želi ostati na vlasti u Kini i nakon 2022. godine

Američki Bloomberg piše, kako je kineski predsjednik Xi Jinping objavio imena novih članova politbiroa Komunističke partije Kine, među kojima nema imena njegovog potencijalnog nasljednika, što povećava Jinpingove šanse za ostanak na vlasti i nakon 2022. godine.

Svih pet osoba , koji su odabrani u društvo kineskog predsjednika i premijera tj. u Politbiro KP Kine, su prestari da bi upravljali državom 10 godina nakon što završi drugi mandat predsjednika Xi Janpinga. Najmlađi ima 60, a najstariji 67 godina.

„40 godina reformi i otvorenosti omogućili su našem narodu dostojanstven, čak i komforan život… i ja sam uvjeren kako će velike mogućnosti kineske nacije postati stvarnost“, kazao je kineski čelnik.

Novi sastav, zajedno s patrijskim statutom koji je povisio status Xi Jinpinga, stvara temelj za njegov utjecaj na drugo po veličini svjetsko gospodarstvo u predstojećim desetljećima. Prošlog tjedna predsjednik  je iznio vlastiti pogled o tome, kako Kinu pretvoriti u vodeću globalnu državu do 2050. godine, s razvijenom srednjom klasom, snažnom vojskom i ekološki čistim okolišem.

Dali Yang, politolog u University of Chicago, izjavio je, kako „snaga Jinpinga znači da on ne mora izabrati svog nasljednika“. Sada kada je on neosporni lider, slijedećih pet godina trebaju biti spokojnije nago posljednih pet, kazao je Yang.

Podsjećamo: KP Kine je izvršila ustavne promjene, a u njega je sada ugrađeno i ime Xi Jinpinga, čime je on stao u isti red s osnivačem NR Kine Mao Tse-tungom.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like