WSJ: Tajne službe skrivale informacije od Trumpa

Da se u Sjedinjenim Asmeričkim Državama nastavljaju velike unutarnjopolitičke igre vezane uz novu američku administraciju na čelu s Donaldom Trumpom, svjedoči i vijest koju je objavio The Wall Street Journal. Prema tom mediju, djelatnici američkih tajnih službi sakrili su od predsjednika Trumpa povjerljive obavještajne podatke zbog zabrinutosti, da bi oni mogli završiti u medijima, a njihovi izvori biti iskompromitirani.

U pojedinim slučajevima predstavnici tajnih službi nisu htjeli predsjedniku Trumpu priopćiti izvore i načine koje koriste kako bi dobili informacije. Među tim informacijama mogle bi se nalaziti i one koje potvrđuju kako se vode akcije protiv stranih država.

WSJ navodi kako su djelatnici tajnih službi i ranije skrivali informacije od (bivših, op. GN) predsjednika i kongresmena kako bi svoj izvor držali u tajnosti ali bi pritom otkrivali sadržaj prikupljenih podataka. Ali u to vrijeme nije bilo sumnji prema šefu države. Međutim, Geopolitika.news ovdje postavlja pitanje, nije li na taj način stvarna i nekontrolirana moć prebačena u ruke šefova obavještajnih službi koje bi morale biti predsjednikov servis? Njihove odluke o tome što i kada će predsjedniku dojaviti, uz komociju prisvajanja prava da pritom ne navode izvore samih informacija, ostavljaju neograničen prostor za manipulacije s ciljem utjecaja na unutarnjopolitičke prilike ali i na donošenje vanjskopolitičkih odluka.

Podsjećamo kako je ranije The New York Times objavio riječi neimenovanih službenika američkih državnih tijela o tome, da su članovi Trumpove predsjedničke kampanje kontaktirali pripadnike ruske obavještajne službe tijekom 2016. godine, prije održavanja izbora.

Geopolitika.news podsjeća na riječi Donalda Trumpa, izrečene na predsjedničkoj inauguraciji, kako će se obračunati s establišmentom u Washingtonu koji je radio protivno interesima američkog naroda i da će vlast vratiti u ruke tog istog naroda kome ona i pripada. Samim tim on je otvorio Pandorinu kutiju i na sebe navukao bijes moćnika koji drže brojne poluge američkog sustava u svojim rukama, a poglavito najjače državne medije. Nedavna smjena Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna nesumnjivo je veliki udarac za samog predsjednika već na startu njegovog mandata. Demokrati sada mogu „nanjušiti krv“ i krenuti dalje s pričom o „svemoćnom ruskom utjecaju“ na Trumpove kadrove i njega samog, a što u radikalnom razvoju scenarija može dovesti i do Trumpove smjene. Zbog toga se proteklih dana čuju razne Trumpove izjave (posredstvom predstavnika Bijele kuće), poput onih prekjučerašnjih, da očekuje da Rusija vrati Krim Ukrajini (a što je realno nemoguće i što svi jako dobro znaju) i bude konstruktivna po pitanju rješavanja ukrajinske krize. On na taj način nastoji otupiti napade establišmenta i očuvati povjerenje Kongresa kojem bi takav Trumpov stav po pitanju Krima bio dovoljan za pružanje daljnje potpore predsjedniku. Međutim, što bi takva retorika mogla značiti za „normalizaciju“ američko-ruskih odnosa nije teško pretpostaviti. Moskva sada zna da je Trump u nezavidnom položaju, ali kroz neko vrijeme ona će sve to, kao što uostalom uvijek i govori, smatrati američkim unutarnjopolitičkim stvarima ili problemima zbog kojih Rusija neće prodavati vlastite nacionalne interese, a još manje trgovati svojim teritorijem kako bi „spašavala“ Trumpa, dajući mu dividende koje nije uspijevao polučiti niti njegov prethodnik Barack Obama.

Smatramo, kako, bez obzira na trenutačne nezavidne teškoće, destabilizacija Donalda Trumpa u smjeru njegovog rušenja s vlasti ipak nije realna opcija. Američko društvo je iznutra krajnje ozbiljno podijeljeno i rizici takve vrste nisu dozvoljeni. Njegovi protivnici radije će se zadovoljiti „medijskim obuzdavanjem“ Trumpovih ideja, što smatraju dovoljnim za njegov nadzor legalnim metodama (Kongresom). Upravo je jučer u Kongres, od strane grupe proturuskih senatora na čelu s Johnom McCainom, dostavljen prijedlog zakona kojim bi se predsjedniku onemogućilo ukidanje ili smanjivanje sankcija protiv Rusije kroz razmatranje predsjedničke odluke u roku od 120 dana. U suprotnom predsjednik bi mogao sam donositi takve odluke. Napominjemo kako je nedavno predsjednik Trump oštro kritizirao samog McCaina, govoreći kako zbog takvih ljudi, kao što je on, može izbiti treći svjetski rat.





Ono što Trump želi uskoro učiniti, a o čemu će, ustvari, i ovisiti njegova budućnost u smislu, hoće li ostvariti svoje predizborne i na inauguraciji postavljene ciljeve ili će se pretvoriti u „novog Obamu“ kao još jedan „kotačić“ u davno ustrojenom mehanizmu američkog sustava, jest kadrovsko čišćenje državne administracije u Bijeloj kući, a onda i šire. Curenje informacija u medije, kao i plasiranje i objave dezinformacija u istima, danas su Trumpov jedini stvarni problem kojeg će on morati riješiti ukoliko želi uspjeti.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like