WSJ: Sankcije nisu utjecale na ruski naftni sektor

Geopolitika.News nedavno je objavila svoju analizu o nastojanjima američke privatne naftne mega-korporacije Exxon Mobil za povratak na rusko tržište po pitanju proizvodnje i eksploatacije nafte i plina. Tada smo izvjestili i o minimalnim gubitcima ruskog energetskog sektora zbog uvedenih Zapadnih sankcija, preciznije, o njegovom regeneriranju, preustroju i nastavku samostalne operacionalizacije gotovo svih prethodno zacrtanih unosnih projekata, od kojih je većina ranije bila u partnerstvu s velikim Zapadnim energetskim tvrtkama. Danas se na tu temu osvrnuo i poznati američki medij.

Američki The Wall Street Journal piše kako ruski naftni sektor nije stradao od sankcija koje je SAD uveo 2014. godine.

Ruska proizvodnja nafte u 2016. godini iznosila je 11 milijuna barela dnevno, čime je dosegnula rekordnu razinu u posljednje desetljeće, navodi WSJ.

Pritom je od sankcija stradala američka naftna korporacija ExxonMobil. U travnju ove godine američka administracija odbila je molbu ExxonMobila da ju oslobodi sankcijskih ograničenja u poslovanju s Rusijom, gdje je zbog toga zamrznut niz njihovih zajedničkih projekata s ruskom tvrtkom Rosneft u akvatoriju Crnog mora. Time se taj naftni div nije uspio učvrstiti na jednom od posljednjih perspektivnih naftnih nalazišta i očuvati konkurencijsku prednost koju je polučio  2011. godine, sklopivši s Rusijom sporazum o zajedničkom istraživanju zaliha ugljikovodika u podmorju Crnog mora.

Istodobno, neovisno o sankcijama, Europska unija svojim energetskim tvrtkama daje veću slobodu djelovanja u odnosu prema Rusiji, navode autori članka u WSJ. Tako su britanskom BP dopustili očuvati oko 20% vlasništva nad dionicama Rosnjefta, što je omogućilo povećanje čiste dobiti BP u 2016. godini za 590 milijuna dolara. Talijanski ENI, u partnerstvu s Rosnjeftom, priprema se za bušenje nalazišta u Crnom moru krajem 2017. godine, a također planira istražiti arktičke vode Barentsovog mora, piše WSJ.

Nepostojanje jedinstvenog pristupa prema sankcijama dovelo je u pitanje njihovu učinkovitost. „Kada se sankcije ne primjenjuju na isti način, treba se suočavati s neplaniranim posljedicama“, navodi WSJ riječi bivšeg potpredsjednika državne Izvozno-uvozne banke SAD-a Billa Arnolda.





SAD i EU uvele su sankcije protiv Rusije 2014. godine, nakon ruskog prisvajanja Krima. One se uglavnom odnose na zabranu izvoza u Rusiju tehnologije za dubokovodno bušenje u zoni Arktika i Crnom moru. U siječnju je SAD produljio sankcije na još jednu godinu.

AMERIČKI EXXONMOBIL OPET ŽELI RADITI U RUSIJI. ŠTO ĆE NA TO REĆI REX TILLERSON? (VIDEO)





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like