WSJ: SAD u petak mogu uvesti carine protiv Kine

Američki medij The Wall Street Journal piše, kako se administracija Donalda Trumpa priprema za uvođenje novih carina na kineske robe u vrijednosti desetke milijardi dolara. Taj korak, koji može biti pokrenut već u petak, vjerojatno će isprovocirati odgovor sa strane Pekinga.

Visoki službenici Bijele kuće, američko Ministarstvo financija i Ministarstvo trgovine, kao i američka Gospodarska komora tim su povodom održali sastanak uoči Trumpovog odlaska na samit G7 u Kanadu. Prema navodima izvora spomenutog američkog medija, službenici su se suglasili oko toga da SAD moraju uvesti carine. Pri tom su izjavili kako Trump nije dao svoj završni pristanak i da još uvijek može promijeniti svoju odluku o snažnom pritisku na Kinu, poglavito iz razloga što SAD žele da Peking pomogne napore za denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Podsjećamo: 12. lipnja u Singapuru je održan povijesni susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, nakon kojeg je Trump obećao kako će denuklearizacija Sjeverne Koreje početi „vrlo brzo“. Naknadno je američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio kako SAD očekuju denuklearizaciju Sjeverne Koreje za dvije i pol godine.

Izvor WSJ-a kazao je kako predsjednik Trump i njegovi savjetnici u četvrtak, 14. lipnja, namjeravaju završiti planove oko uvođenja carina na kineske robe. Nakon prvotnih Trumpovih upozorenja o uvođenju carina Peking nije učinio ništa što bi odstranilo zabrinutost američkog vođe glede kineske trgovinske prakse, kazao je izvor.

Trumpova administracija je u travnju planirala uvesti carine na kinesku robu u iznosu od 50 milijardi dolara, ali se taj iznos mogao promijeniti s obzirom na utočnjenje spiska roba. Pojedine robe u međuvremenu su bile uklonjene sa spiska, a druge na njega stavljene.

Bijela kuća izabrala je petak za krajnji rok predstavljanja spiska kineskih roba na koje će se primijeniti nove carine.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like