Washington ozbiljno mijenja svoju strategiju u Siriji?

Američki The Washington Post danas navodi, kako Sjedinjene Američke Države mogu ozbiljno promijeniti svoju strategiju borbe protiv terorističke organizacije „Islamska država“ u Siriji, i u tom smislu skratiti ili posve obustaviti potporu umjerenoj oporbi i prestati iskorištavati sirijske Kurde u borbi protiv islamista.

Geopolitika.News je nedavno, u jednoj od svojih analiza, naglasila, kako je novi američki predsjednik Donald Trump, nedugo nakon inauguracije na tu dužnost, Pentagonu dao nalog da u roku od mjesec dana izradi varijante i novi plan američke borbe protiv „Islamske države“ i blisko-istočnog terorizma uopće.

Spomenuti američki medij se pri objavi ove informacije poziva na izvore „upoznate sa stanjem“, koji navode, kako se opći američki cilj ogleda u tome, da se još jače fokusira na borbu protiv „IS“ i drugih terorističkih organizacija, ne zamarajući se građanskim ratom u Siriji i nastavkom njezine demokratizacije.

U jučerašnjoj redovitoj tjednoj analizi zbivanja na Bliskom istoku, Geopolitika.News izvjestila o prošlotjednim sastancima američkih i turskih ministara obrane i zapovjednika glavnih stožera OS dviju zemalja. Tamo je izrijekom kazano, da će dvije zemlje zajednički djelovati protiv „Islamske države“ u Rakki, a razmatrano je i osnivanje sigurnosnih zona. Također je turski ministar obrane Fikri Isik kazao, kako očekuje da Amerikanci i konačno odustanu od namjera da grad Rakku oslobode kurdske snage jer nova američka administracija „vodi elastičniju politiku“ po pitanju Sirije.

Već smo više puta pisali o tome kako turski predsjednik Erdogan često poziva američke vlasti da prestanu pružati potporu sirijskim Kurdima iz postrojbi YPG, koju Turska smatra produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana.

WP također piše, kako su navedeni prijedlozi prihvatljivi Donaldu Trumpu s političke točke gledišta jer je njegova administracija već izlazila s prijedlozima o osnivanju sigurnosnih zona za sirijske izbjeglice. „Oni također potencijalno otvaraju vrata za suradnju s Rusijom, čije je zrakoplovstvo ranije pomagalo turskim vojnicima“, navodi se u članku Washington Posta.





Geopolitika.News je već prije više od mjesec dana pisala kako rusko zrakoplovstvo izvodi zajedničke vojne operacije s turskim zračnim snagama u području grada Al-Bab protiv snaga „Islamske države“. To je započelo, nakon što se američko zapovjedništvo oglušilo o zamolbu predsjednika Erdogana da pošalje svoje zrakoplove u pomoć turskim vojnicima u Al-Babu, koje su tada desetkovali džihadisti u iznenadnom protunapadu i ponovnoj okupaciji grada. Taj je grad Turskoj važan za planiranu uspostavu sigurnosne zone duž sirijsko-turske granice, ne toliko zbog sirijskih izbjeglica (kojih više uopće niti nema tako puno kako se u Zapadnim medijima navodi, aludirajući namjerno na izbjeglice koji stižu u EU kao one koji bježe od rata, a ne na klasične ekonomske emigrante), kako se formalno objašnjava, već poglavito zbog strateškog razloga presijecanja kurdskog teritorijalnog kontinuiteta na sjeveru Sirije, uzduž granice s Turskom.

Jučer smo izvjestili kako su se u prošlotjednim pregovorima u Astani Rusija i Turska vjerojatno i konačno dogovorile o statusu Al-Baba, kao dijela buduće „turske“ sigurnosne zone, u zamjenu za odustanak proturskih snaga i turske vojske od eventualnog daljnjeg prodora južnije i zapadnije od toga grada, koje zone ostaju pod nadzorom sirijske vojske i čije su snage u borbama protiv „IS“ nedavno došle do predgrađa Al-Baba.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like