Vođe država članica EU u Rimu potpisali deklaraciju o budućnosti EU nakon Brexita

Vođe 27 država članica EU koje ostaju ujedinjene nakon predstojećeg izlaska Velike Britanije, potpisale su danas, u glavnom gradu Italije, Rimsku deklaraciju o prioritetima, dosezima i izazovima ujedinjenja. Iz teksta deklaracije proizlazi kako Europska unija namjerava učvrstiti vlastitu obranu i sigurnost, između ostalog i kroz suradnju u NATO savezu, uzimajući u obzir individualne stavove država članica EU.

Potpisivanje Rimske deklaracije prošlo je glatko, bez ikakvih poteškoća. Tako je i poljska premijerka Beata Szydlo na deklaraciju odmah stavila svoj potpis, neovisno o pojedinim medijskim nagađanjima kako Varšava može blokirati završni dokument.

Potpisivanje Rimske deklaracije nesumnjivo je glavni događaj rimskog samita posvećenog 60. godišnjici potpisivanja Rimskog ugovora, iz 1957. godine, kojim su udareni temelji Europske ekonomske zajednice, a kasnije Europske unije.

Dokument sadrži poglede o budućnosti EU u svim sferama. Kako je ranije priopćeno iz administracije francuskog predsjednika Hollandea, u njemu su navedena dostignuća europljana u posljednjih 60 godina (mir, razvoj, europski socijalni model), kao i izazovi koji stoje pred EU – rast populizma, nepovjerenje u europske institucije i teroristička ugroza.

U sjeni Brexita, u deklaraciji je poglavito stavljen naglasak na još veće jedinstvo i solidarnost između zemalja koje ostaju u EU, koji će „Europsku uniju učiniti još snažnijom“. Pritom je ostavljana mogućnost razvoja EU različitom dinamikom i različitim intenzitetom. Radi se o načelu „EU više brzina“, koji je i izazvao najviše prijepora i poteškoća u pripremi ovog samita. To načelo u glavnini podupiru Njemačka, Francuska i države Beneluxa, a protive mu se Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska (Višegradska skupina), koje su se zalagale za njegovo ne spominjanje u završnom dokumentu. One se boje da bi se time  omogućilo državama Zapadne Europe donošenje odluke bez njihovog sudjelovanja. Jačati svoj položaj EU namjerava i kroz izgradnju novih partnerskih odnosa i doprinosom stabilnosti i razvoju „na Bliskom istoku, Africi i čitavom svijetu“.

Top of Form
Bottom of Form





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like