(Video) UAE planiraju kupiti ruske lovce Su-35

Ruska informativna agencija TASS objavila je u utorak informaciju, pozivajući se na dobro obavješten izvor iz federalnog sustava za vojno-tehničku suradnju, kako UAE namjeravaju kupiti više eskadrila ruskih suvremenih lovaca Su-35, a ugovor o tom poslu može biti potpisan do kraja ove godine.

„Oni žele puno, više eskadrila, međutim točan broj bit će određen tijekom pregovora koji se trebaju održati u studenom, u vrijeme izložbe zrakoplovstva u Dubaiju“, izjavio je izvor ruske informativne agencije. U slučaju uspješnog završetka pregovora ugovor može biti potpisan do kraja 2017. godine.

Višenamjenski lovac Su-35, generacije 4++, izuzetnih je manevarskih sposobnosti. Posjeduje radar s faznom antenskom rešetkom, razvija brzinu do 2,5 tisuće km/h, a maksimalni domet leta iznosi oko 1,6 tisuća kilometara. Naoružan je 30-mm topom i ima 12 spremnika za nošenje bombi i raketa.

Rusku eskadrilu u pravilu čini 12 aparata.

Podsjećamo: u studenom 2015. godine, vlada Indonezije donjela je odluku o kupnji 12 ruskih višenamjenskih lovaca Su-35. Njih 11 Moskva Jakarti planira isporučiti do 2019. godine, za  iznos od 1,4 milijarde dolara. Tijekom 2015. godine također je potpisan rusko-kineski ugovor o isporuci Pekingu 24 lovca Su-35, a za isti zrakoplov zainteresirana je i Indije i još neke zemlje.

Radi se o najsuvremenijem ruskom lovačkom zrakoplovu koji je svoje prvo vatreno krštenje imao upravo u sirijskom ratu u koji je uključen 2015. godine, a stacioniran je u ruskoj zrakoplovnoj bazi „Hmeymim“ na sjeverozapadu te zemlje. Često ga se viđa u pratnji ruskih strateških bombardera, najčešće Tu-95MS, pri obavljanju njihovih bombardiranja terorističkih ciljeva na sirijskom tlu.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like