(Video) The Economic Times: Rusija Indiji prodaje sustav S-400 za 6 milijardi dolara

Indija i Rusija završile su pregovore o cijeni isporuka ruskog PZO i PRO sustava S-400 „Triumf“ za indijske zračne snage. Cijena koju će New Delhi platiti za taj posao iznosi 400 milijardi rupija (5,93 milijarde dolara po jučerašnjem tečaju). O tome je izvjestio indijski medij The Economic Times, s pozivom na izvor iz državne službe.

„Pregovori koji se odnose na posao s raketnim sustavima završeni su. Financijski dio je zaključen“, izjavio je visokopozicionirani državni službenik koji je sudjelovao u pregovorima. Prema njegovim riječima, Indija i Rusija će o ovom poslu objaviti informacije uoči susreta premijera Nerandre Modija i predsjednika Vladimira Putina. Obje strane sada nastoje pronaći način za izbjegavanje američkih sankcija, koje daju za pravo kažnjavati države i tvrtke koje surađuju s ruskim obrambenim i obavještajnim strukturama. U Indiji sve veću zabrinutost izazivaju američke sankcije protiv velikih ruskih tvrtki, između kojih i „Rosoboroneksport“-a, jer sankcijske mjere Washingtona mogu utjecati na višemilijardi dolara vrijedne vojne poslove Indije s Rusijom.

Prema navodima indijskog medija, 2017.g. u SAD-u je usvojen zakon „O suprostavljanju protivnicima Amerike posredstvom sankcija“ (CAATSA), koji omogućuje uvođenje sankcija protiv Moskve zbog njezinog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016.g. Zakon je stupio na snagu u siječnju ove godine.

Treba naglasiti, kako je ranije, William Thornberry, predsjednik odbora za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa, izjavio, kako je Washington razočaran odlukom Indije za kupnju ruskog sustava S-400 „Triumf“, ali je, svejedno, uvođenje sankcija protiv Indije u ovom slučaju vrlo malo vjerojatno. Indija je trenutačno vrlo važan američki partner, na koju Washington aktivno računa kao na protutežu kineskoj ekspanziji ali i po pitanju stabiliziranja stanja u Afganistanu.

Indija, uz Kinu, Alžir i Irak, tradicionalno predstavlja najveće izvozno tržište za rusko naoružanje, a dvije zemlje aktivno surađuju i na zajedničkim programima proizvodnje pojedinih tipova naoružanja.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like