(Video) SAD izložile uvjete pod kojima neće jačati svoje krstareće rakete nuklearnim punjenjem

SAD će odustati od planova za razmještaj krstarećih raketa morskog baziranja s nuklearnim glavama, ukoliko Rusija bude ispunjavala sporazum o uništenju raketa malog i srednjeg dometa. To je izjavio zamjenik američkog ministra obrane po pitanju nuklearne i raketne obrane Robert Soofer.

„(Ako Rusija) počme voditi pregovore o smanjenju taktičkog nuklearnog oružja, ako oni promjene svoje agresivno geopolitičko ponašanje na međunarodnoj sceni, mi možemo razgovarati o krstarećoj raketi morskog baziranja“, kazao je Soofer u svom govoru na samitu o atomskom odvraćanju u Washingtonu. Također je izrazio zabrinutost jer Rusija, prema njegovom mišljenju, povećava pričuve nestrateškog nuklearnog oružja.

„Mi smo vidjeli rusku strategiju, rusku doktrinu, vojne vježbe. … I mi moramo nešto učiniti kako bismo na to odgovorili, mi nismo imali izbora“, dodao je Soofer.

Sporazum o raketama malog i srednjeg dometa SAD i SSSR potpisale su 1987.g., u vrijeme posjeta sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova Washingtonu. U sporazum je uključena čitava klasa raketnog oružja dometa od 500-1000 kilometara i od 1000 do 5500 kilometara, uključno i rakete R-12 i R-14, koje su 1962.g. izazvale tzv. Kubansku krizu.

Podsjećamo: Pentagon je nedavno objavio američku nuklearnu doktrinu, prema kojoj će se Washington usmjeriti na razvoj nuklearnih punjenja male snage. Osim toga, nastavit će se modernizacija nuklearnih snaga i razvoj elemenata „nuklearne trijade“ (interkontinentalne rakete, strateške podmornice i strateški bombarderi).

SAD ne namjeravaju smanjivati prag primjene atomskog oružja, a glavni cilj ostaje sprječavanje, kako atomskih tako i konvencijalnih „strateških napada“.





Stav Rusije oko toga nedavno je izražen kroz priopćenje tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova, u kojem je navedeno, kako Washington svjetsku javnost dovodi u zabludu i da nova američka nuklearna doktrina neće sniziti prag primjene atomskog oružja. Moskva je posebno zabrinuta američkim namjerama proizvodnje nuklearnog punjenja „male snage“ za krstareće rakete morskog baziranja, jačanje bojevih glava na balističkim raketama podmornica „Trident-II“.

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like