(Video) Ruska vojna policija bit će razmještena na sirijsko-jordanskoj granici

U srijedu, 4. srpnja, u Moskvi je boravio jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi, koji je s ruskim kolegom Sergeyom Lavrovom razgovarao o problemima vezanim za Siriju, palestinsko-izraelskom dogovoru o riješavanju palestinskog pitanja i stanju u Iraku. Jordan je trenutačno najviše zabrinut ofanzivom sirijske vojske na jugu zemlje, zbog čega se očekuje veliki val izbjeglica prema Jordanu, za što Jordan, jednostavno, više nema dovoljno kapaciteta (u njemu je već od ranije smješteno oko 1,5 milijuna sirijskih izbjeglica). Osim toga, novi izbjeglički val (a s civilima bi sigurno ušao i dio pripadnika ekstremističkih i terorističkih organizacija koje djeluju na jugu Sirije) predstavljao bi, kako sigurnosnu tako i socijalnu ugrozu po Amman zbog ionako složenog gospodarskog stanja u Jordanu. Toj vijesti svakako moramo pridodati i ovu današnju.

U petak, 6. srpnja, jordanska televizija Al Hadat objavila je informaciju o postignutom sporazumu, da se u sklopu riješenja stanja na jugu Sirije razmjeste snage ruske vojne policije na granični prijelaz Nasib na sirijsko-jordanskoj granici. O tome je jordanskopj televiziji govorio predstavnik stožera tzv. Slobodne sirijske vojske Ibrahim al-Jabawi.

Prema njegovim riječima, pregovori uz sudjelovanje ruskih vojnika o zaustavljanju sukoba na jugu Sirije i uvjetima prelaska regije Daraa pod nadzor vlade u Damasku provedeni su u gradu Busra al-Sham. Postrojbe „Slobodne sirijske vojske“ suglasile su se početi proces postupne predaje svog oružja.

Prema informacijama televizije Al Hadat, primirje podrazumijeva sigurni povratak civila u napuštena naselja na jugu Sirije. Sporazum uključuje i mogućnost bivšim borcima rješavanja svog statusa i provedbu sigurnosne provjere od strane nadležnih službi sirijske države, kako bi se vratili mirnom životu. Oni od njih, koji odbiju položiti oružje, mogu napustiti regiju i sa svojim obiteljima otići u zonu deeskalacije Idlib na sjevero-zapadu Sirije, kako su to ranije već učinili članovi islamističkih organizacija koji nisu pristali na uvjete sirijske vlade za ostanak u Istočnoj Guti, u blizini glavnog grada Damaska, a još ranije i oni povučeni iz istočnog Aleppa.

Libanonska televizija Al Mayadeen, objavila je, kako sirijska vojska zauzima položaje „Slobodne sirijske vojske“ u zoni pogranične (s Jordanom) rijeke Yarmuk. Na tom području djeluju teroristi, povezani s t.o. „Islamska država“.

Podsjećamo: sirijska vojska i provladine snage nastavljaju prodor prema granici s Jordanom. Prema informacijama lokalnih vojnih izvora, prethodnica sirijske vojske u potpunosti se približila graničnom prijelazu Nasib. Svjedoci govore o velikom broju tenkova i oklopnih vozila koji se upravo primiču Nasibu.





Prema informacijama inozemnih organizacija za nadzor stanja na tom dijelu bojišnice, vladine snage još su u četvrtak izbile na jedan dio granice s Jordanom u regiji Deraa, po prvi put nakon 2015. godine. Sirijska vojska nastoji učvrstiti svoj uspjeh: u posljednjih nekoliko dana ona je uspjela izbaciti islamističke borce iz niza naseljenih mijesta na jugu zemlje. Sirijska agencija SANA danas je priopćila o oslobođenju naselja Ai-Haima na istoku regije Deraa, a prethodno je oslobođena i točka Jiza u istoj regiji, udaljena 13 kilometara od jordanske granice.

 





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like