(Video) Rusija uspješno testirala novu balističku raketu „Sarmat“

Rusija je po drugi put uspješno testirala tešku interkontinentalnu balističku raketu „Sarmat“, objavilo je rusko Ministarstvo obrane skupa s video snimkom lansiranja. Testiranje je izvršeno na kosmodromu Pleseck u Arhangelskoj oblasti. Cilj testiranja bila je potvrda karakteristika sustava u pripremnoj i početnoj fazi leta rakete.

Sustav „Sarmat“, s teškom interkontinentalnom balističkom raketom, zamijenit će poznati sustav R-36 „Voevoda“ (po NATO terminologiji SS-18, zvan još i „Sotona“), izgrađen još u sovjetsko doba. Domet sustava „Voevoda“ iznosi 11 000 kilometara, a novi sustav „Sarmat“ praktički ne bi imao ograničenje u dometu zbog atomskog pogona. Raketa je osposobljena za napade na ciljeve i putanjom preko sjevernog i južnog pola i zaobilaženje svih postojećih, najmodernijih proturaketnih sustava.

O raketnom sustavu „Sarmat“ i njegovim karakteristikama govorio je i ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom obraćanja zastupnicima federalnog parlamenta 1. ožujka, u sklopu izvješća o obrani i  nacionalnoj sigurnosti. Rusi tu raketu u žargonu nazivaju i prevencijom protiv Trećeg svjetskog rata.

 

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like