(Video): Rusija testirala novu proturaketu

Rusko Ministarstvo obrane danas je objavilo video o testiranju nove modernizirane rakete za proturaketnu obranu, koje je izvršeno na poligonu Sari-Shagan u Kazahstanu, pri čemu je raketa uspješno uništila zadani cilj.

Ruski sustav proturaketne obrane (PRO) ukomponiran je u ruske Zračno-svemirske snage. On štiti Moskvu od napada iz zraka, a pomaže sustavima upozorenja o raketnim napadima i nadzoru svemirskog prostora.

Trenutačno, u obrani ruskog glavnog grada glavnu ulogu ima proturaketni sustav A-135, čija je razrada počela 1971.g., a prva testiranja obavljena su 1979. godine. A-135 se sastoji od radarske postaje „Don-2N“ stacionirane u Sofrinu, blizu Moskve, zapovjednog središta 5K80 u Puškinu i nekoliko raketnih sustava osnaženih proturaketama kratkog dometa 53T6.

U 2014.g. počela su testiranja proturaketa novog sustava A-235, namjenjenog za obranu Moskve i industrijskog središta zemlje od nuklearnog napada. Njega proizvodi ruski koncern Almaz-Antey, a koristit će se uz spomenuti moćni radar Don 2NP/5N20P.

Još u siječnju ove godine ruske zračne snage su priopćile kako će tijekom iduće 2-3 godine trajati testiranja nove proturakete kratkog dometa, a broj testiranja na poligonu u Kazahstanu povećat će se za nekoliko puta. Ruski vojni stručnjaci smatraju kako njihovim sredstvima presretanja raketa nema ravnih u svijetu.

 





 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like