(Video) Lukavi Arapi pametno trguju: State department odobrio prodaju PRO sustava THAAD Saudijskoj Arabiji za 15 milijardi dolara

Zanimljive stvari odigravaju se ovih dana na svjetskom tržištu oružja, kao jednom od bitnih segmenata sveukupne globalne geopolitičke bitke između Sjedinjenih Američkih Država, Ruske Federacije i NR Kine.

Nakon što je u prvi povijesni posjet Rusiji došao saudijski kralj Salman i nakon što su potpisani različiti gospodarski i vojni sporazumi između dviju država, i nakon jasno izraženih stavova Rijada proteklih mjeseci o kupovini rsukog PRO i PZO sustava S-400 „Triumf“ koji su u vrijeme ovog posjeta i formalizirani (o svemu su ovih dana opširno pisali arapski mediji, prije svh Sky News Arabia (https://www.skynewsarabia.com/), u petak je stigla slijedeća vijest iz Washingtona:

Američki State Department odobrio je sporazum sa Saudijskom Arabijom o isporuci najmodernijeg PRO sustava THAAD toj zemlji za iznos od 15 milijardi dolara, potvrdila je Agencija za vojnu suradnju i sigurnost Pentagona. U tu cijenu, osim isporuke samog sustava, uključeno je i njegovo servisno održavanje i tehnička oprema.

Ugovorom se predviđa isporuka 44 lansera, 360 raketa, 16 postaja za za nadzor i komunikacije i 7 radara.

„Ta prodaja pomaže američkoj nacionalnoj sigurnosti i njezinim vanjskopolitičkim interesima, a također pomaže dugoročnoj sigurnosti Saudijske Arabije i regije Perzijskog zaljeva pred iranskim i drugim regionalnim ugrozama“, navodi se u priopćenju.

THAAD je suvremeni proturaketni sustav pokretnog kopnenog baziranja za praćenje i uništavanje raketa srednjeg dometa, kojeg proizvodi američka tvrtka Lockheed Martin Space Systems Corporation, a u njegovu proizvodnju uključit će se i tvrtka Raytheon Corporation.





Zanimljivo je spomenuti kako se samo dan ranije, u ruskim i arapskim medijima pojavila informacija o Rijadovoj suglasnosti na kupovinu ruskog PZO i PRO sustava S-400 „Triumf“, u vrijeme posjeta saudijskog kralja Salamana Moskvi i njegovog prekjučerašnjeg razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Sustav S-400 velikog dometa namjenjen je uništenju neprijateljskih zrakoplova, krilatih i balističkih raketa, između ostalih i onih srednjeg dometa.

Već nakon prve najave Rijada o mogućoj kupovini tog ruskog proturaketnog sustava, još puno prije posjeta kralja Salmana Moskvi, oglasio se Pentagon, izražavajući svoju zabrinutosti kroz činjenicu da ruski sustav nije operativno kompatibilan s američkim i regionalnim sustavima namjenjenim za zajedničku borbu protiv tamošnjih sigurnosnih ugroza.

Jučerašnja odluka i odobrenje State Departmenta za operacionalizaciju „THAAD ugovora“ s Rijadom vjerojatno je itekako povezana s političko-vojnim „akrobacijama“ lukavih Arapa, u kojima Rijad, sada već posve otvoreno, u praksu provodi diversifikaciju svojih vanjskopolitičkih i gospodarskih aktivnosti, u kojima je njegova glavna fokusiranost usmjerena na golemo azijsko tržište, uz zadržavanje postojećih strateških odnosa s Washingtonom.





 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like