(Video) Izrael napao vojni objekt južno od Damaska

U noći na 9. svibnja, nedugo nakon Trumpove objave o američkom jednostranom povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom, izraelske zračne snage izvršile su napad na vojni položaj južno od Damaska, priopćili su pojedini izraelski mediji ali i oni arapski i zapadni.

Nedugo nakon toga na Golanskoj visoravni otvorena su skloništa protiv bomba, a politički vrh zemlje otišao je na sastanak u Glavni stožer izraelske vojske.

Najprije su stigle informacije kako su izraelski zrakoplovi napali kolonu vozila s iranskim naoružanjem, a kasnije je stigla informacija o napadu na vojni objekt „s raketama usmjerenim na Izrael“. Arapski mediji pišu o uništenju skladišta s raketama koje pripadaju ili Iranu ili libanonskom Hezbollahu.

Glasnogovornik sirijske vlade je izjavio, kako je PZO sirijske vojske uništila nekoliko izraelskih raketa.

Zaoštravanje stanja događa se u svjetlu izjava iranskog političkog vrha o spremnosti te zemlje za izvođenje raketnog napada na Izrael „rukama“ Hezbollaha i drugih proiranskih organizacija u Siriji, izvjestio je izraelski medij „9. Kanal“.

Prema informacijama inozemnih promatračkih organizacija, u izraelskom napadu poginulo je 9 iranskih vojnih instruktora koji su se nalazili u vojnom objektu u predgrađu Damaska.





U medijima su se također pojavile informacije o mogućoj odgodi posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Moskvi 9. svibnja (do čega nije došlo), da bi ta informacija kasnije bila opovrgnuta. Netanjahu je uoči odlaska u Rusiju izjavio kako pregovori s Vladimirom Putinom uvjek imaju posebnu važnost, a u sadašnjoj situaciji su izuzetno važni. Netanjahu je u Moskvi sudjelovao i na paradi ruske vojske u čast Dana pobjede.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like