(Video) Iran počeo velike vojne vježbe u Hormuškom tjesnacu – ulazu u Perzijski zaljev

Iran je pokrenuo dvodnevne vojne vježbe u zoni Hormuškog tjesnaca, ulaza u Perzijski zaljev, a obuhvatit će akvatorij Omanskog mora i dio Indijskog oceana. Vježba se odvija u blizini svjetske strateške arterije, kroz koju se odvija jedna trećina ukupnog svjetskog prometa nafte. Ta se vježba izvodi redovito jednom godišnje.

Agencija AP navodi kako se za sada vježbama neće priključiti pomorske snage iranskog Korpusa straže islamske revolucije.

Cilj vježbe je provjera učinkovitosti zaštite iranskih teritorijalnih voda i smjerova naftnih isporuka Irana u inozemstvo, priopćilo je zapovjedništvo iranske vojske.

Iranska agencija Tasnim priopćila je u ponedjeljak kako ove velike vojne vježbe nose naziv „Muhamed – Alahov poslanik 5“, da se odvijaju u južnim i jugo-istočnim regijama Islamske Republike i da u njima sudjeluju dijelovi pomorskih, zračnih, protuzračnih i kopnenih snaga iranske vojske.

Prvog dana vježbe zračno-desantna divizija OS Irana izvest će vježbu neutralizacije uvjetnog protivnika, koji se približava iranskoj obali.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like