(Video) Dogovor Damaska i Kurda – sirijska vojska ulazi u Manbij!

Sirijske demokratske snage (SDF), pretežito sastavljene od sirijskih Kurda i aktivno pomagane od strane Sjedinjenih Država, i sirijska vojska dogovorili su se o ulasku sirijske vojske u grad Manbij, smještenom na sjeveru Sirije, zapadno od rijeke Eufrat. O tome je večeras izvjestila ruska agencija RIA novosti, pozivajući se na neimenovani izvor iz sigurnosnog sustava.

„Suglasno postignutom sporazumu, sirijska vojska će tijekom narednih nekoliko dana ući u grad Manbij na sjeveru regije Aleppo, koji nadzire SDF“, izjavio je za RIA novosti neimenovani izvor.

Informacija je tim više zanimljiva, ukoliko se zna da u zoni Manbija, na strani kurdskih postrojbi, djeluje i još neutvrđen broj američkih specijalaca, a nedavno je u tom gradu boravio i visoki američki vojni dužnosnik, izjavivši, kako će SAD u Siriji i Manbiju i dalje podupirati Kurde, čime je indirektno negativno odgovorio na najave turskog državnog vrha o  skorom proširenju operacije „Maslinova grana“ iz Afrina i u zonu Manbija i dalje duž sirijsko-turske granice, do granice s Irakom.

Manbij se nalazi oko 130 kilometara od grada Afrina, sjedišta istoimene kurdske enklave na krajnjem sjevero-zapadu Sirije, u kojoj je već mjesec dana u tijeku turska vojna operacija „Maslinova grana“.

Damask je oštro osudio tursku intervenciju, kazavši, kako se radi o nedjeljivom području Sirije. S druge strane, Moskva i Teheran, ali i Washington koji u Siriji podupire kurdske snage, su prema turskoj operaciji pokazali suzdržanost.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like