Venecuelanska naftna tvrtka PDVSA u problemu: propustila izvršiti isplate po dugovanju

Venecuelanska državna naftna tvrtka Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) nije izvršila uplate po dugu najvećem indijskom proizvođaču nafte, tvrtci ONGC, tijekom posljednjih šest mjeseci, a ranije je za to koristila rusku državnu banku i drugu indijsku energetsku tvrtku kao posrednike za plaćanje, izvjestio je u četvrtak Reuters, pozivajući se na svoja dva informirana izvora.

Tvrtka ONGC Videsh, inozemno investicijsko predstavništvo ONGC-a, potvrdila je kako PDVSA nije izvršila uplate na vrijeme ali je odbila o tome dostaviti podrobnije informacije.

„Oni trenutačno imaju određene probleme. Uvjeravaju nas kako po tome rade. U naredno vrijeme to će pitanje biti riješeno i bit će primjenjeni odgovarajući koraci“, rečeno je od strane ONGC Videsh. Također je kazano kako oni imaju „dobre poslovne odnose s PDVSA“.

Prema Reutersovim informacijama, PDVSA nije vršila nikakve uplate još od travnja ove godine tj. nije platila dividende u iznosu od 540 milijuna dolara, koji su uloženi od strane ONGC za investiranje indijskih tvrtki u energetski projekt Venezuele.

Prošlog tjedna venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro je izjavio, kako država planira restrukturirati obveznice u vrijednosti oko 60 milijardi dolara, čiji veći dio pripada PDVSA, jer Caracas ima problema s isplatom dugovanja.

Pad cijena nafte 2014. godine snažno je potreslo venecuelansko gospodarstvo. Država u potpunosti ovisi o naftnim prihodima, a izvoz nafte čini više od 90% izvoznih prihoda.





Inozemne banke smanjile su ili zaustavile kreditiranje PDVSA jer su problemi s novčanim priljevima doveli do prekida isplata kreditorima u 2014.g. Američke sankcije protiv venecuelanskih državnih dužnosnika, a također i menadžera PDVSA, također utječu na suzdržanost banaka za izdavanje kredita. Ruska „Gazprombank“ je u siječnju Venezueli omogućila platni kliring prema ONGC u iznosu 19,75 milijuna dolara. Reuters također navodi, kako je indijska tvrtka Reliance Industries Ltd, koja ima najveći sustav rafinerija nafte u svijetu i koja je jedan od najvećih kupaca nafte od PDVSA, platila ONGC-u 68,66 milijuna dolara u ime PDVSA, u travnju ove godine.

Prošle godine PDVSA i ONGC Videsh Ltd potpisali su sporazum za isplatu duga PDVSA putom isporuka indijskoj tvrtci 17 tisuća barela nafte dnevno. U okviru tog sporazuma PDVSA prodaje naftu u ime ONGC i plasira novac indijskoj tvrtci. ONGC, naime, ne može primati isporučenu naftu jer njegova rafinerija nema mogućnost prerade teške venecuelanske nafte.

Agencija  „Fitch Ratings“ već je ranije snizila kreditni rejting PDVSA na razinu koja je jedan stupanj viša od bankrota – od „CC“ do „C“. Analitičari te agencije smatraju kako je bankrot po obveznicama „vrlo vjerojatan“ i da PDVSA teško može dobiti pomoć od vlade jer njoj ponestaje novca. Rezerve središnje banke Veneczuele smanjene su na minimum zadnjih 15 godina i iznose 9,7 milijardi dolara, pri čemu je njihov najveći dio čuvan u zlatu.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like