V. Britanija protjeruje 23 ruska diplomata zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta

Nastavlja se saga oko otrovanog dvostrukog rusko-britanskog agenta Sergeya Skripala, koji je 2010.g., nakon višegodišnjeg boravka u ruskom zatvoru zbog presude o špijunaži za stranu zemlju, američko-ruskim dogovorom o razmijeni špijuna pušten iz zatvora i otišao živjeti u Veliku Britaniju. Uz Skripala, otrovana je i njegova kćer Julia, a London za oba slučaja i uporabu kemijskog otrova kao njihovog uzroka optužuje Rusiju.

Danas je istekao dvodnevni ultimatum koji je London dao Moskvi za očitovanje, o tome, na koji se način bojni otrov, proizveden u Rusiji, našao u Velikoj Britaniji. Kako Rusija nije odgovorila na po Britance  željeni način, Velika Britanija će protjerati 23 ruska diplomata iz zemlje. Britanija, također, povlači svoj poziv za posjet ruskog ministra vanjskih poslova Londonu, a visoki državni dužnosnici i članovi kraljevske obitelji neće otići na svjetsko nogometno prvensto slijedeće ljeto u Rusiji. Osim toga, London namjerava pojačati nadzor privatnih zrakoplova i pooštriti carinske provjere.

U svom govoru, premijerka Theresa May je izjavila, kako je Rusija odbila dostaviti dokaze o svojoj neumješanosti u napad na bivšeg špijuna. Naglasila je kako su ruski potezi predstavljaju nezakonitu primjenu sile protiv Ujedinjenog Kraljevstva i da London djeluje u skladu s međunarodnim pravom. Kazala je kako će ovo protjerivanje diplomata biti najveće u zadnjih 30 godina i da će „oslabiti aktivnost ruske špijunaže u Britaniji na duge godine“. Ruski diplomati zemlju će morati napustiti u roku od tjedan dana, a svi bilateralni kontakti na visokoj razini su prekinuti, izvjestio je DW.

Jučer je rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo britanskog veleposlanika u Moskvi i uručilo mu oštar prosvijed u svezi britanskih optužbi protiv Rusije po spomenutom pitanju. Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izjavio je kako Rusija nema nikakve veze s tim slučajem i da je spremna na suradnju s Velikom Britanijom ukoliko joj ova pošalje konkretne dokaze o porijeklu spomenutog otrova.

Podsjećamo: proteklih su dana iz Velike Britanije upućivane snažne prijetnje Moskvi, a od vlade se tražilo uvođenje najoštrijih mjera protiv Rusije, čak do punog prekida međuosbnih odnosa. Ministar vanjskih poslova Boris Johnson čak je najavio mogući britanski bojkot svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, što je izazvalo velike kritike kako javnosti tako i tamošnjeg nogometnog saveza (zapravo, ta zemlja ima 4 nogometna saveza – engleski, velški, škotski i sjevernoirski), nakon čega je reterirao i rekao da bi se to moglo odnositi samo na državne dužnosnike, kako je na kraju i usvojeno. Osim toga, London se nije usudio protjerati čitavi ruski diplomatski kor (što bi predstavljalo prekid diplomatskih odnosa jer bi Moskva uzvratila identičnom mjerom sukladno Bečkoj konvenciji), a nije niti oduzeo licencu međunarodnoj ruskoj televiziji RT, o čemu je također ovih dana bilo najava. Upravo glede tog posljednjeg, jučer je Rusija Britaniji zaprijetila, kako će u slučaju oduzimanja licence RT-u Moskva istog trena oduzeti licence svim britanskim medijima koji djeluju na ruskom teritoriju.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like