V. Britanija i vodeće arapske monarhije pripremaju uspostavu slobodne trgovine nakon Brexita

Čim London završi proces svog izlaska iz Europske unije, arapske zemlje Perzijskog zaljeva težit će sklapanju sporazuma s Velikom Britanijom o uspostavi slobodne trgovine. Agencija Reuters navodi, kako britanski arapski partneri u Zaljevu već sada predlažu  pristupanje razradi takvog sporazuma.

Do stupanja Brexita na snagu, Velika Britanija nema pravo potpisivati suglasnosti o slobodnoj trgovini. Međutim, vlada premijerke Therese May već je ranije dala do znanja kako je spremna započeti s pripremom  sklapanja tog sporazuma s državama članicama Vijeća za suradnju arapskih zemalja Perzijskog zaljeva (Saudijska Arabija, Bahrein, Katar, Kuvajt, UAE i Oman), koji bi se aktivirao vrlo brzo nakon službenog izlaska Velike Britanije iz EU.

Sadašnji uzajamni trgovinski odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i spomenutog Vijeća za suradnju iznose 37,5 milijardi dolara na godišnjoj razini.

Geopolitika.News je i uoči referenduma o Brexitu pisala, kako britanska politička i gospodarsko-financijska elita, u uvjetima novih globalnih geopolitičkih preslagivanja, Europsku uniju doživljava kao smetnju za uspostavu po nju povoljnih trgovinskih odnosa diljem svijeta. To se odnosi na bliskoistočnu, a još više i na dinamičnu Azijsko-tihooceansku regiju kao najsnažniju gospodarsku regiju svijeta, s razvijenom i sve obrazovanijom i visokostručnom radnom snagom i velikim brojem potrošača. Velika Britanija jednostavno ali i ispravno smatra, kako korištenjem svojih postkolonijalnih veza i utjecaja koji ima diljem svijeta, može puno prije ostvariti svoje gospodarske i političke interese nego što bi to učinila kroz članstvo u nehomogenoj Europskoj uniji, čije se funkcioniranje temelji na dugotrajnim i često iscrpljujućim traženjima kompromisa između njezinih glavnih političkih i gospodarskih silnica.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like