Ustavni sud zabranio zasjedanje katalonskog parlamenta, a velike banke napuštaju Kataloniju!

СaixaBank, koja ulazi u tri najveće španjolske banke, može napustiti Kataloniju. Prijenos glavne poslovnice u drugu španjolsku regiju danas se razmatra na vijeću direktora, priopćio je Euronews.

Prethodno je i vodstvo banke Sabadell izjavilo kako će svoj glavni ured iz Barcelone premjestiti u Valenciju.

Španjolska vlada priprema zakon koji će omogućiti tvrtkama u vrlo kratkom roku i bez odobrednja dioničara prenijeti pravnu adresu izvan autonomnog područja.

„Pad vrijednosti španjolskih obveznica, povećanje kamatnih stopa, povećanje premija osiguranja od kreditnih rizika, čak i zaustavljanje priljeva stranih investicija u Kataloniju i Španjolsku – sve su to moguće posljedice nastalog političkog i gospodarskog stanja“, izjavio je profesor ekonomije u poslovnoj školi EADA u Barceloni, Rafael Sambola.

Poduzetnik iz „Dracos Intelligence System“ Victor Serrano, izjavio je slijedeće: „Neizvjesnost oko budućnosti Katalonije -u sastavu Španjolske ili izvan nje – primorava poduzetnike tražiti za svoje tvrtke sigurnije regije. I za investitore i za poduzetnike najvažnija je sigurnost.“

Španjolski Ustavni sud je 5. listopada odlučio zabraniti zasjedanje katalonskog parlamenta, tijekom kojeg se planiralo pokrenuti proceduru izlaska te autonomne regije iz sastava Španjolske. Ta je odluka na neko vrijeme umirila tržišta, a španjolski tržišni indeks porastao je za 2,5%.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like