Uspjeh sirijske vojske protiv „IS“; Kurdima u Afrimu stiglo pojačanje kroz teritorij pod nadzorom sirijske vojske

Sirijska vojska je 6. veljače napala enklavu terorističke organizacije „Islamska država“ na sastavnici regija Alepp, Idlib i Hama po čitavom perimetru. U operaciji uništenja džihadista u nastalom obruču sudjeluju vladine snage iz regije Idlib koje su tamo djelovale kao prethodnica, a potporu im pruža topništvo, višecjevni raketni bacači te sirijsko i rusko zrakoplovstvo. Obrana terorista, prije svega ona na sjeveru, bila je ubrzo slomljena, a sirijska vojska nastavila je brzo napredovanje uz vrlo slab otpor, pri čemu je u svega 12 sati oslobodila više od 30 naselja, a površinu koju je nadzirala „IS“ smanjila za oko dvije trećine.

U drugom dijelu dana teroristi su pokušali izvršiti protunapade ali bez uspjeha, javljaju ruski vojni izvori.

Istodobno, jučer su u gradove Afrin i Džinderes u enkavi Afrin, u kojoj turska vojska izvodi operaciju „Maslinova grana“, stigle kolone pomoći s borcima iz „Postrojbi narodne samozaštite“ (YPG), prije svega s područja grada Manbija na sjevero-istoku regije Aleppo. Velika kolona  kurdskih boraca prošla je kroz teritorij pod nadzorom sirijske vojske u regiji Aleppo.

Jučer su borci islamističkih snaga iz sastava tzv. Slobodne sirijske vojske, uz potporu turskog topništva i zrakoplova iznova napali na sjevernom dijelu bojišnice, ali bez uspjeha. Tijekom borbi na planini Shir Kurdi su uspjeli odbiti napad (treći po redu od kada je počela operacija „Maslinova grana“) na selo Sheik Havruz. Turski vojnici i borci SSV faktički su bježali s bojišta, za sobom ostavljajući i dio naoružanja, javljaju ruski vojni izvori.

U drugom dijelu dana kurdske snage uspjele su ovladati selom Hadž Bilal u zoni Sheik al-Hadid, nakon čega su proturske snage izvršile protunapad, a boj se nastavio do noćnih sati.

Promatrači uočavaju pojačanu aktivnost turskih izviđačkih dronova na zapadnim granicama regije Afrin, što ukazuje na mogući skori veliki napad turske vojske na grad Radžu.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like