U Italiji na parlamentarnim izborima pobjeđuje desni centar

Na jučer, 4. ožujka održanim parlamentarnim izborima u Italiji, kako se čini, prema nepotpunim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva te zemlje, pobjeđuje desni centar. Radi se o koaliciji Sjeverne lige, Mattea Salvinija i stranke bivšeg premijera i velikog povratnika Silvija Berlusconia „Forza Italia“, uz još neke manje stranke.

Nakon pobrojanih 50% glasova postalo je jasno kako je spomenuta koalicija osvojila 37,38% glasova birača, a slijedi „Pokret 5 zvijezda“ s cca 32% glasova, što je najbolji rezultat stranki izvan koalicije. Vodstvo tog euroskeptičnog Pokreta taj je rezultat nazvalo trijumfalnim.

Lijevi centristi doživjeli su pravi potop, osvojivši svega 19,78% glasova (gotovo kao „Liga“ samostalno). Vođa Demokratske stranke Ettore Rosato taj je rezultat označio „javnim porazom“.

Talijanska agencija ANSA priopćila je kako je odaziv na izbore bio visok, čak 77%.
Podsjećamo: u nedjelju su u Italiji održani parlamentarni izbori, a birališta su zatvorena u 23:00 sati. Izbori su se održavali za oba doma talijanskog parlamenta – zastupnički dom (630 zastupnika) i senat – 315 senatora). Svoje kandidature predalo je gotovo 8 tisuća osoba iz 21 političke stranke.
Vrijedi naglasiti kako je „Liga“, samostalno gledano, osvojila gotovo 18% glasova što je za nju povijesni rezultat; Berlusconijeva „Forza“ 14%, dok je stranka „Slobodni i jednaki“ (nastala iz bivših demokršćana) jedva prošla izborni prag od 3%. Međutim, eurocentrična stranka „+Europa“ bivše europske povjerenice i talijanske ministrice vanjskih poslova Emme Bonnino nije niti prešla izborni prag, osvojivši svega 2,6% glasova birača.

Iz prikazanih rezultata vidljivo je kako su sve prognoze analitičara bile opravdane. Iznenađenje predstavlja jedino vodstvo „Lige“, vječno „mlađeg brata“ stranke Silvia Berlusconia. Sukladno unutarkoalicijskom sporazumu, kandidata za premijera predlaže stranka koja je dobila najveći broj glasova, iz čega proizlazi kako će to vjerojatno biti 44-verogodišnji Matteo Salvini. Poraz „eurofila“, jačanje regionalista i veliki povratak Silvija Berlusconija, otvorenog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina uz, izbornim rezultatom vrlo osnažen protu-EU „Pokret 5 zvijezda“ na glavnu političku scenu Italije, jamči zanimljive, možda i tektonske obrate u talijanskoj unutarnjoj i vanjskoj politici. Osim toga, ovo je i jasna pobjeda protivnika trenutačne migrantske politike zemlje i odgovor talijanskog naroda što o njoj misli.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like