U Bugarskoj pobijedila proeuropska stranka Bojka Borisova

Proeuropska stranka „Građani za europski razvoj Bugarske“ bivšeg premijera Bojka Borisova, pobijedila je na parlamentarnim izborima, koji su u Bugarskoj održani 26. ožujka. Nakon pobrojanih cca 95% glasova, osvojila je 32,55% glasova birača. Međutim, kako navodi Euronews, bez koalicije s drugim političkim snagama neće biti u mogućnosti sastaviti vladu.

Proruska Bugarska socijalistička stranka pod vodstvom Kornelije Ninove, osvojila je 27,02% glasova. Ninova je već priznala poraz i čestitala izbornom pobjedniku. Također je objavila svoju spremnost za formiranje vlastite vlade ukoliko pobjednička stranka to ne bude u stanju učiniti. Pritom je odbacila mogućnost za sudjelovanjem u koaliciji sa strankom Bojka Borisova u slučaju da on socijaliste pozove kao partnere u budućoj vladi, jer je cilj socijalista „promijeniti status quo“.

Sam Bojko Borisov je izjavio o nužnosti uspostave stabilne vlade ali i stabilne oporbe, jer Bugarskoj „predstoji rijetka mogućnost preuzimanja predsjedanja Europskom unijom od siječnja 2018. godine“. Stanje je vrlo složeno, kazao je dalje Borisov, i dodao, kako treba uložiti sve napore da bi se ujedinilo državu.

Osim dvije najveće političke stranke, u bugarski parlament ulaze još tri stranke koje su prešle izborni prag od 4 posto: koalicija „Ujedinjeni domoljubi“ (9,12%), „Pokret za prava i slobode“ (8,94%) i „Volja“ (4,16%).

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like