Tusk: Varšava namjerava Poljsku povući iz EU

Predsjednik Europskog vijeća i bivši poljski premijer Donald Tusk, izjavio je, kako nacionalistička vlada Poljske zemlju namjerava povući iz sastava Europske unije, piše The Times.

Tusk smatra kako vladajuća stranka „Pravo i pravda“ slijedi primjer Velike Britanije i planira za nekoliko godine provesti referendum u stilu Brexita. „Ja ne sumnjam kako je jedan od ciljeva PiP „osloboditi“ poljsku politiku od tereta EU“, izjavio je Donald Tusk.

Isti medij navodi, kako Poljska svake godine dobiva velike europske dotacije u iznosu od cca 10 milijardi dolara, ali je mogu lišiti tih novaca nakon izlaska Velike Britanije iz EU, ukoliko se usvoji odluka o smanjenju proračunskih  troškova od 2020.-2027. godine. Pregovori o budućim troškovima se nastavljaju i Europska komisija je već dala do znanja kako svim članicama predstoji povećati svoja davanja. To potencijalno znači, kako će Poljska, s njezinim „brzorazvijajućim gospodarstvom“ ,biti primorana unositi u EU više nego što dobiva. Zbog toga je u poljskoj vladi nastao povod za provedbu izvanrednog glasovanja o izlasku iz EU, smatra Tusk.

Osim toga, Tusk je optužio spomenutu vladajuću stranku za „prikrivenu potporu ruskom smjeru u podrivu liberalno-demokratskih i zapadnih vrijednosti“. „Gotovo sve što poljska vladajuća stranka predlaže po ključnim političkim pitanjima, u skladu je s javno proklamiranim i predstavljenim interesima i očekivanjma Moskve. Ja mogu dati mnoštvo primjera o tome kada su PiP i Moskva imali slične poglede i ciljeve“, kazao je Tusk.

Također je optužio „Pravo i pravdu“ za namjeru „stvaranja sukoba s Europskom unijom, koja ograničava svemoguću vladajuću stranku“.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like