Tursku operaciju u Siriji protiv „Islamske države“ Damask je nazvao „kazališnom predstavom“

U sirijskom Ministarstvu vanjskih poslova napad turske vojske na sirijski grad Džarablus koji je doveo do smrti civila nazvali su „kazališnom predstavom“.

Kazališna predstava koju je Turska organizirala za vrijeme operacije u Džarablusu, provedena je bez ijednog ispaljenog metka u smjeru militanata terorističke skupine „Islamska država“ – navodi se u priopćenju sirijskog MVP.

Također se navodi kako se akcije turske vojske izvode u suradnji s terorističkim skupinama, uključujući „Jabhat al-Nusru“ (nedavno promijenila naziv u “Jabhat Fath-ash-Sham“.

Prema podacima ovog sirijskog Ministarstva, kao posljedica akcije turske vojske južno od Džarablusa poginulo je 35 civila. Potpora Zapadnih zemalja, naročito SAD-a, Francuske i zemalja Bliskog istoka za formiranje različitih kriminalnih skupina, izravna je potpora teroristima koji se bore u Siriji – istaknuto je u Ministarstvu.

Također se kaže kako je MVP Sirije uputilo pismo Vijeću sigurnosti UN-a i glavnom tajniku UN-a sa zahtjevom da nedvosmisleno osude „agresiju“ turske vojske u odnosu na sirijski suverenitet.

Ipak treba podsjetiti kako su službene vlasti u Damasku na samom početku prilično mlako reagirale na ulazak turskog vojnog kontingenta u dio pogranične zone na sjeveru Sirije, pričemu se domaćoj i međunarodnoj javnosti čak nije obratio niti predsjednik države Bashar al-Asad, a što bi bilo za očekivati kada se radi o stranoj agresiji na jednu suverenu zemlju. Zbog previše čudnih elemenata u i oko ove turske vojne operacije, gotovo se sa sigurnošću može reći da je Ankara za njezino prostorno ograničeno djelovanje i suženi politički cilj dobila nužnu potporu najvažnijih međunarodnih silnica koje sudjeluju u sirijskom sukobu, uključno i uvjetnu suglasnost samog Damaska. Priopćenja MVP ovakvoga tipa ipak su prije svega namjenjena domaćoj javnosti, a ona niti ne smiju izostati ukoliko vlast želi održati privid svog normalnog funkcioniranja.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like