Turski zapovjednik Glavnog stožera OS i šef obavještajne službe putuju u Moskvu

Zapovjednik Glavnog stožera turskih oružanih snaga general Hulusi Akar i direktor turske obavještajne službe MIT Hakan Fidan putuju u u Moskvu, na razgovore sa zapovjednikom ruskih oružanih snaga generalom Velariem Gerasimovom, prenose turski mediji.

Na razgovorima će se raspravljati o problemima regionalne sigurnosti i stanju u Siriji. Dvije će strane razmijeniti mišljenje i u svezi mirovnih pregovora o Siriji koji se odvijaju u Ženevi i Asatni.

Ovoj informaciji možemo pridodati i onu, maloprije objavljenu, prema kojoj u Moskvu sutra putuje i zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova, ali i onu, prema kojoj je turski glavni stožer upravo stavio svoju vojsku uz granicu sa sirijskom enklavom Afrin (nadziru je kurdske postrojbe YPG) u stanje povišene bojeve pripravnosti i da nastavlja s dovlačenjem teškog naoružanja u tu pograničnu zonu.

S obzirom na ubrzano zaoštravanje stanja na relaciji Ankara-Washington nakon izjave američke koalicije za borbu protiv „Islamske države“ u Iraku i Siriji o osnivanju vojnih snaga za zaštitu sirijsko-turske granice (sastavljenih primarno od kurdskih snaga iz YPG i SDF-a) i najavljenog turskog oštrog odgovora i „slamanja u začetku“ te američke inicijative o osnutku „vojske terorista“ (riječi turskog čelnika Erdogana), potpuno je jasno kako će upravo ovo biti glavne teme razgovora ruskog i turskog vojnog i obavještajnog vrha. Pri tom uopće nije isključeno da Rusija formalnim „neutralnim“ stavom u odnosu na najnoviji američko-turski spor, Turskoj da „zeleno svjetlo“ za provedbu njezine vojne operacije u Afrinu (u kojoj se nalazi i kontingent ruske vojne policije, kao jamac za sprječavanje sukoba između lokalnih kurdskih snaga i okolnih turkmenskih postrojbi odanih Ankari (u gradu Aazizu). Međutim, Moskva će od Turske, zauzvrat, vjerojatno tražiti aktivno ispunjavanje preuzetih obveza Ankare (prema sporazumu iz Astane) u odnosu na zonu deeskalacije Idlib, prije svega u odnosu na neutralizaciju islamističkih snaga iz „Jabhat al-Nusre“.

Tursko Vijeće za nacionalnu sigurnost najavilo „brze i odlučne“ mjere na sjeveru Sirije





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like