Turski ministar obrane: Dogovor Rusije i Turske o kupovini sustava S-400 nalazi se u završnoj fazi

Turski ministar obrane Fikri Isik izjavio je kako Turskoj nužno treba sustav protuzračne obrane, komentirajući temu o kupovini suvremenog ruskog  PRO i PZO sustava S-400.

„Na žalost, države-partneri Turske unutar NATO saveza nisu Ankari dostavile jasne prijedloge. Istovremeno, NATO je odbio razmjenu tehnologija i zajedničku proizvodnju oružja obrambenog karaktera. Zato je Turska i počela s traženjem alternativa“, izjavio je ministar Isik, a prenjela turska agencija Anadolu.

Prema njegovim riječima, dijalog po pitanju kupovine sustava S-400 nalazi se u završnoj fazi, što ne znači kako će kupoprodajni ugovor biti potpisan već sutra. „Radi se o određenim procedurama koje moraju proći ruska i turska strana. Ali po pitanju konačnog dogovora učinjen je važan korak. Mi smo svjesni nemogućnosti integriranja S-400 u sustav NATO-a. Turska nije niti podnjela taj zahtjev prema NATO-u“, kazao je turski ministar obrane.

Ruski izvori navode kako je Turska spremna kupiti sustav S-400 u slučaju polučenja ruskog kredita, o čemu se pregovori upravo vode između turske vlade i ruskog Ministarstva financija. Pomoćnik ruskog predsjednika po pitanju vojno-tehničke suradnje Vladimir Kozhin, izjavio je, kako Rusija ne vidi prepreke za isporuku sustava S-400 Turskoj glede njezinog članstva u NATO savezu.

Geopolitika.News podsjeća kako je upravo ta činjenica još donedavno bila jedan od glavnih suzdržavajućih čimbenika s ruske strane za realizaciju tog posla, s obzirom na tajnost tehničkih i vojnih karakteristika sustava S-400. Međutim, čini se kako Rusi s tim više nemaju problema jer je nedavno započelo testiranje pa čak i tehnička obuka osoblja koje bi trebalo opsluživati najnovije i najsuvremenije rusko PRO i PZO oružje budućnosti – integrirani sustav S-500. Njegova razrada i proizvodnja do sada je bila čuvana kao najstroža tajna i vrlo je malo službenih foto i video materjala koji ga prikazuju u njegovom punom svjetlu. S obzirom na navedeno planirano započinjanje stručne tehničke obuke personala za opsluživanje, kao i na rusko sve češće potpisivanje ugovora s drugim zemljama oko izvoza sustava S-400 (Kina, Indija), čini se kako je sustav S-500 vrlo blizak startu uporabe unutar ruskih OS.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like