Turski ministar: Ako se Kurdi ne vrate iza Eufrata, postat će cilj naših napada

Sirijski islamistički pobunjenici koje podržava Turska i koji su 24. kolovoza obranili grad Džarablus od militanata terorističke skupine „Islamska država“ najavili su napad na grad Manjib koji je pod nadzorom Kurda.

Jedan od ratnih zapovjednika „umjerene“ proturske oporbene sirijske organizacije „Brigade sultan Murad“, izjavio je, da su se njihovi borci-islamisti „usmjerili na Manjib“.

Iz ratnog područja južnije od Džarablusa dolaze vijesti o početku žestokih sukoba između tursko-islamske koalicije i „Jedinica za narodnu zaštitu“ (YPG) sirijskih Kurda. Borci YPG-a, uključujući i one na području Manjiba, pojačavaju liniju obrane.

Napominjemo kako su upravo kurdske snage, uz potporu američke koalicije, prije dva tjedna od postrojbi „Islamske države“ oslobodile strateški važan grad Manjib koji se nalazi na sjeveru Sirije, zapadno od rijeke Eufrat. Amerikanci su taj grad namjeravali osvojiti s lokalnim arapskim snagama kako bi udovoljile zahtjevima Ankare, ali kako te snage nemaju dovoljno kapaciteta niti pretjerane volje za borbu sa sunitskim sunarodnjacima iz terorističke organizacije „IS“, SAD je dopustio Kurdima da odrade tu zadaću. Međutim, kurdske postrojbe (koje su time prešle od Turske davno ranije proglašenu „crvenu crtu“ (zapadnu obalu rijeke Eufrat) iza koje Ankara neće dozvoliti ulazak kurdskih postrojbi), nakon oslobađanja Manjiba ostale su u tom gradu, važnom za daljnji prodor prema „prijestolnici“ „Islamske države“ gradu Rakki. Gradu, koji, prema prvotnim američkim planovima također moraju osloboditi Kurdi i potom ga prepustiti lokalnim arapskim snagama, budući da je Rakka većinski arapskim stanovništvom naseljen grad. Drugim riječima, Kurdi moraju krvariti za tuđe interese ali je sada pitanje kako će se oni postaviti prema budućim američkim planovima (uključno i oslobađanje Rakke) s obzirom na nedavno započetu tursku intervenciju u zoni grada Džarablusa ali i izjave visokih američkih dužnosnika (potpredsjednik Joe Biden), da kurdske aktivnosti ne smiju štetiti turskim interesima.

Jedan od načina na koji će se to pokušati riješiti jesu i američka nastojanja da oporbene sirijske snage same sudjeluju u oslobađanju Rakke, bez učešća Kurda, pričemu bi značajniju ulogu u tome imale turkmenske postrojbe iz Sirije i Turske. Međutim, one broje svega oko 1500 boraca pa je pitanje mogu li one što značajnije učiniti bez snažnije potpore turskih snaga.

A da se nešto u tom smjeru i odvija ukazuje i maloprije pristigla vijest o izjavi turskog ministra vanjskih poslova Mevlita Chavushoglua, u kojoj on kaže, kako kurdske postrojbe JPG na sjeveru Sirije moraju otići na istočnu stranu rijeke Eufrat. Ukoliko to ne učine, postat će objekt udara turskih oružanih snaga. Ministar je kazao, kako je cilj operacije „Štit Eufrata“ čišćenje regije Džerablus i Afrin od boraca terorističke organizacije „IS“. Tamo većinom žive Arapi „i mi ih podupiremo“, rekao je turski ministar i dodao, kako se oni trebaju vratiti na prostore na kojima su živjeli oduvjek. „Cilj JPG je drugi, i ta organizacija želi zauzeti teritorij i provesti etničko čišćenje na sjeveru Sirije“ i zato njih, Radničku stranku Kurdistana i druge kurdske organizacije zabrinjava turska vojna akcija, izjavio je g. Chavushoglu. Osim toga, nastavio je dalje, Kurdi moraju napustiti te prostore jer su to obećali i SAD-u, a ukoliko to ne učine postat će vojni cilj turskih snaga.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like