Turske snage napadaju Afrin uz velike gubitke

U srijedu, 20. veljače, zajednička grupacija turske vojske i islamističkih snaga „Slobodne sirijske vojske“ (FSA), koju u glavnini čine lokalni Turkmeni, odani Ankari, nastavila je napade u regiji Afrin na krajnjem sjevero-zapadu Sirije.

Po kurdskim položajima izvršeni su do sada najsnažniji turski topnički napadi, nakon kojih su borci FSA uspjeli zauzeti selo Beit-Savva, 3,5 kilometara jugo-istočno od ruševina drevnog antičkog grad Kira (sir. Nebi-Huri), javljaju ruski vojni izvori.

Intenzivne borbe vode se uz sjeverni dio fronte već čitavi dan. Do večeri su borci FSA ovladali selom Serkanli, južnije od grada Bjulbjula.

Na zapadu i jugo-zapadu, u zoni gradova Radžu i Džinderes, združene tursko-turkmenske snage naišle su na snažan otpor kurdskih postrojbi. U pokušaju juriša na Radžu napadači su pretrpjeli gubitke te je bilo ubijenih i ranjenih, kako turskih tako i boraca FSA. Turska je vojska bila primorana poslati desetke vozila za prebacivanje ranjenika na turski teritorij. Svjedoci govore, kako su bolnice u turskim gradovima Reyhanli, Kilis i Gaziantep pune ranjenika.

Nakon neuspješnih napada na Radžu i Džinderes, na večer je tursko zrakoplovstvo i topništvo izvršilo napade na sva velika kurdska naselja te regije. U stambenim četvrtima Afrina i Džinderesa izbili su požari.

Podsjećamo: Glavni stožer turske vojske je prije mjesec dana (preciznije, 20. siječnja) objavio o početku vojne operacije „Maslinova grana“ u sirijskoj regiji Afrin, pretežito naseljenoj Kurdima, s ciljem uništenja njihovih oružanih postrojbi , prije svega YPG, koje Ankara smatra terorističkim organizacijama, usko povezanim sa zabranjenom turskom „Radničkom strankom Kurdistana“, kao i „zaštite turskih granica i osiguranja sigurnosti i stabilnosti u regiji“.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like