Turska ozbiljno prijeti odbacivanjem sporazuma s EU po pitanju izbjeglica

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Chavushoglu, danas je, u intervjuu za CNN Turk, izjavio, kako dogovor između Turske i EU o migracijskoj krizi može biti ukinut, ukoliko Bruxelless odustane od liberalizacije viznog sustava za turske državljane.

„Ili će on (sporazum s EU, op. GN.) biti ispunjen, ili će on čitav biti ukinut, u tom smislu i liberalizacija viznog sustava i suglasnost oko izbjeglica“, izjavio je čelnik turske diplomacije.

Podsjećamo, kako su Ankara i Bruxelles, sredinom ožujka 2016. godine, usuglasile zajednički plan djelovanja po pitanju izbjegličke krize, koji uključuje vraćanje u Tursku svih osoba koje su ilegalno ušle na teritorij Grčke s turskog teritorija, a također, i  prijem u EU legalnih migranata iz Sirije koji se nalaze na turskom teritoriju – po načelu „jedan za jedan“. U okviru tog sporazuma, u svibnju je Europska komisija predložila Europskom parlamentu i Vijeću EU ukidanje viznih ograničenja za turske državljane, ukoliko Ankara do kraja lipnja ispuni preostale uvjete za ukidanje viza. Ti se uvjeti uglavnom odnose na poštivanje ljudskih prava, političkih prava i medijskih sloboda. A upravo s tim kategorijama Turska ima velikih problema, gledano po kriterijima EU, poglavito nakon neuspješnog vojnog puča u srpnju prošle godine, nakon kojeg je uvedeno višemjesečno izvanredno stanje s ciljem zaštite države i njezinih institucija vlasti.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like