Turska napala kurdske položaje na sjeveru Iraka i sjevero-istoku Sirije (Video)

U utorak, 25. travnja, Turska je izvršila napad na položaje Radničke stranke Kurdistana na sjeveru Iraka i sjevero-istoku Sirije. Tijekom zračnih napada poginulo je 70-ak osoba.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u intervjuu agenciji Reuters, izjavio je sinoć kako je o napadima izvjestio sve partnere – SAD, Rusiju i Irački Kurdistan, na čijem se krajnjem sjeveru, u gradu Sinjaru, nalazi baza Radničke stranke Kurdistana.

„Mi moramo usvajati mjere. Mi moramo poduzimati korake. Mi smo o tome izvjestili SAD i Rusiju, kao i Irak. To je operacija o kojoj je Barzani (Masud Barzani, predsjednik Iračkog Kurdistana, op. GN.) bio upoznat.“

Također je kazao kako mu je žao zbog pogibije nekoliko kurdskih pešmerga jer Ankara ne vodi akciju protiv njih.

Osvrćući se na pokrenutu tursku oparaciju, Američki State Department kritizirao je turske zračne napade na Kurde, a njegov glasnogovornik Mark Toner je izjavio kako Ankara ne treba voditi borbu protiv Radničke stranke Kurdistana „na račun naše zajedničke borbe protiv terorista“.

Turski Glavni stožer OS priopćio je kako je poginulo oko 70 boraca kurdskih postrojbi prilikom bombardiranja njihovih položaja na sjevero-istoku Sirije i položaja Radničke stranke Kurdistana na sjeveru Iraka. U utorak ujutro bombardiranje je izvedeno u regiji Shengal (Sinjar) na sjeveru Iraka, kojom prilikom je ubijeno pet, a ranjeno 9 kurdskih boraca, kao i srušena radio postaja. Istodobno je tursko zrakoplovstvo izvršilo napad na baze sirijskih Kurda (YPG) u brdima Karachoh na sjevero-istoku Sirije. Ankara smatra postrojbe YPG filijalom turske Radničke stranke Kurdistana i više je puta kritizirala SAD zbog njihovog naoružavanja i činjenice da ih Washington smatra svojim saveznicima u borbi protiv „Islamske države“.





 

 





 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like