Turska i Irak izvode zajedničke vojne vježbe na granici s Iračkim Kurdistanom

Katarska televizija Al Jazeera objavila je informaciju, kako su se postrojbe iračke vojske pridružile turskim vojnim snagama koje već danima izvode vojne vježbe na granici s Iračkim Kurdistanom. Zapovjedništva iračke i turske vojske potvrdili su da se 26. rujna obavljaju zajedničke vojne vježbe dviju država.

Dijelovi iračke vojske došli su sinoć kasno u zonu izvođenja turske vojne vježbe u blizini turskog grada Solopi, u regiji Shirnak. Glavnina manevara slijedećeg jutra (tj. danas) izvodit će se pokraj graničnog prijelaza Habur, na granici Turske i Iračkog Kurdistana.

Nije potrebna prevelika mudrost za shvatiti, kako se te vježbe održavaju zbog jučer provedenog referenduma o nezavisnosti Iračkog Kurdistana od središnje vlade u Bagdadu i okvira iračke države. Vlade u Ankari i Bagdadu taj su referendum proglasile „nezakonitim, nelegitimnim i protuustavnim“.

Turska je svoju vojnu vježbu u pograničnoj zoni s Iračkim Kurdistanom počela 18. rujna, a njezin završetak planiran je za danas, 26. rujna, pri čemu nije bilo najave o izvođenju  zajedničke vojne vježbe s iračkom vojskom.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like