Turska Amerikancima može zatvoriti zračnu bazu Incirlik i kupiti ruske zrakoplove

Ankara može zatvoriti zračnu bazu Incirlik za SAD zbog neprijateljske politike Washingtona, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

„Mi nastojimo uspostaviti odnose sa SAD-om. Kako bi se oni normalizirali, SAD moraju učiniti poteze po temi Manbija (grad na sjeveru Sirije, gotovo u cijelosti nastanjen arapskim stanovništvom, ali pod nadzorom kurdskih snaga koje podupiru Sjedinjene Države), izručenja Gulena, a postoje i drugi problemi. Kada se priča o tome, naš narod govori: „Zatvorite bazu Incirlik…“. Mi imamo i druge mogućnosti na raspolaganju. SAD ne smiju izgubiti takvog saveznika kakvi smo mi. Očekujemo da će SAD odustati od svojih pogrešnih koraka“, izjavio je turski šef diplomacije, u intervjuu televiziji A Haber.

Kazao je, kako Turska računa na riješenje problema Manbija uz pomoć nedavno postignutog dogovora sa SAD-om. „Ali (u suprotnom), Turska može pokazati svoju snagu. Mi smo nezavisna država i poduzimat ćemo ove ili one mjere prema vlastitom nahođenju“, kazao je ministar.

Podsjećamo: prije nekoliko dana u turskom medijskom prostoru pojavila se i informacija, prema kojoj Turska može, u slučaju američke blokade ranije dogovorene isporuke svojih zrakoplova F-35 Turskoj (zbog kupovine ruskog PRO sustava S-400 od strane Ankare, usprkos američkom i NATO protivljenju), kupiti ruske lovce 5. generacije Su-57.

Upravo je to u spomenutom intervjuu najavio i ministar Cavusoglu: “Nema razloga zbog kojih nam SAD ne bi isporučile F-35. Mi ne želimo kvariti odnose s našim saveznikom SAD-om. Zrakoplovi F-35 moraju biti isporučeni Turskoj, kako je i dogovoreno. Ali u slučaju problema Turska neće ostati bez alternative. Može kupiti (zrakoplove) i u Rusiji, ili nekoj drugoj zemlji NATO saveza. Sporazum o F-35 postoji i ako jedna strana iz njega izlazi, nužne mjere bit će poduzete.”

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like