Trumpova najava mogućeg prijenosa veleposlanstva SAD-a iz Tel Aviva u Jeruzalem izazvala buru: Erdogan najavio prekid diplomatskih odnosa s Izraelom i borbu do kraja

Vođe pojedinih arapskih država, koje je američki predsjednik Donald Trump već upoznao sa svojom namjerom o prijenosu američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem, nisu dobro primili tu vijest.

Američki Bloomberg piše, kako su palestinski čelnik Mahmud Abbas, egipatski vođa Abdul Al-Sisi i jordanski kralj Abdullah II. upozorili Donalda Trumpa, da takva odluka može dovesti do destabilizacije stanja u regiji i izazvati nezadovoljstvo muslimana čitavog svijeta.

S druge strane, ruski TASS je priopćio kako je svoje nezadovoljstvo Trumpovom idejom izrazio i saudijski kralj Salman bin Abdel Aziz Al-Saud, kazavši slijedeće: „Bilo koja deklaracija SAD-a o statusu Jeruzalema prije postizanja konačnog riješenja nanest će štetu palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima i pojačati napetost u regiji. Takav opasan korak provocirat će osjećaje muslimana iz čitavog svijeta“, izjavio je kralj Saudijske Arabije.

Arapska liga američko priznavanje Jeruzalema glavnim gradom Izraela smatra bljeskom „fanatizma i novim valom nasilja na palestinskim teritorijima“.

Podsjećamo: nedavno je i glavna predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini upozorila Sjedinjene Države na negativne posljedice mogućeg priznanja Jeruzalema izraelskim glavnim gradom.

Ali možda i najoštriju poruku što o tom problemu misli, odaslao je jučer turski predsjednik Recep Tayip Erdogan. On je, na zasjedanju svoje stranke Pravda i razvoj, izjavio, kako će Turska prekinuti diplomatske odnose s Izraelom ukoliko Donald Trump prizna Jeruzalem izraelskim glavnim gradom. Jeruzalem je „crvena crta za muslimane“, kazao je turski vođa i dodao, kako će odluka SAD-a biti ne samo kršenje međunarodnog prava već i udar na ljudsku savijest.





„U slučaju usvajanja takve odluke, mi ćemo tijekom 5-10 dana u Istambulu sazvati samit Organizacije za islamsku suradnju, na kojem ćemo pokrenuti čitav muslimanski svijet. … Po tom ćemo pitanju voditi borbu do kraja. To stanje može dovesti do prekida diplomatskih odnosa između Turske i Izraela. Mi još jednom želimo odvratiti SAD od tog koraka“, izjavio je turski predsjednik Erdogan.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like